Hlavní obsah

Kempy hlásí plný stav. Jaké jsou další alternativy?

Foto: Martin Jánský

Díky obytnému vozu si svůj hotelový pokoj vezete všude s sebou. Neznamená to ale, že můžete také všude zaparkovat

Prázdniny se pomalu překlopily do své druhé poloviny, šance vyjet na pořádnou letní dovolenou se tak povážlivě krátí. Ať už chcete vyrazit na cesty s obytným autem, karavanem nebo jen se stanem, možností je v celé republice a okolí celé řada. Ale vybírejte dobře, jinak se vaše dovolená může z pohodového snu změnit na klopotnou noční můru.

Článek

Koronavirová krize se stala pro mnohé prokletím, jiným však přinesla jedinečnou příležitost objevovat krásy rodné země a její nádherné přírody. Situace v okolních státech je totiž velmi proměnlivá, proto se většina obyvatel Česka rozhodla pro tuzemskou dovolenou – a ideálně v kempu, kde je pobyt dobrodružnější, přírodnější a také mnohdy lacinější. Jenže to s sebou nese řadu problémů. Naštěstí jsou tu i zajímavé alternativy…

Česko

Oficiální kempy

Výhoda kempů je jasná – zázemí! Pro pohodlnější kempování budete mít k dispozici sociální zařízení včetně pitné vody, toalet a sprch, ale třeba také kuchyňku s vybavením. Kempy jsou často poblíž turisticky atraktivních oblastí, takže to nebudete mít daleko ani za zajímavým výletem.

Navíc kempy i snadno najdete. V Česku je nabídka skutečně nebývale široká, stačí třeba do vyhledávání na webové stránce Seznam.cz nebo v aplikaci Mapy.cz zadat „kemp“ a vyskáče jich na vás velká spousta, stačí si jen vybrat.

Foto: Kemp U Kukačků Lipno

Kempy jsou letos v sezoně dost plné, takže nečekejte přehnané soukromí nebo klid

Ale připravte se na to, že kapacity jsou z velké části naplněné, takže výběr nějaké pěkné, a přitom volné destinace může chvíli zabrat. Na místě to pak může znamenat hlavu na hlavě, obtížnější hledání volného placu v areálu, vyšší hlučnost (nejen přes den, ale hlavně v noci) nebo vytížené sociální zařízení. Ceny navíc už dávno nejsou tak vstřícné – za jednu noc dáte kolem 500 Kč, ale klidně také až 1 000 Kč (podle druhu ubytování, počtu osob a dalších souvisejících poplatků).

Alternativy

Předně musíme zmínit, že volné kempování v ČR není oficiálně povolené! Volně můžete akorát nocovat (jednorázové přespání, ráno po vás nesmí zůstat žádné stopy), táboření je zakázané. Když vás takto úřady nachytají v přírodě, můžete mít problém (stejně tak vás vyhodí od benzinky, když začnete vytahovat zahradní křesílka). Tábořit lze pouze na pozemku se svolením majitele – takových je po republice spousta, i když to dát trochu hledání.

Pokud ale chcete vyloženě kempovat, můžeme vám doporučit službu Bezkempu.cz, kde právě soukromí majitelé nabízejí své pozemky pro účely kempování (stany, karavany i bydlíky). Jde o menší plochy (louka, zahrada, farma, sad, golfové hřiště…) určené pro omezený počet rezervací (obvykle 3-5), takže na nich většinou bývá absolutní klid a soukromí. Další výhodou je snadná rezervace a většinou velmi vstřícní majitelé. Nevýhodou je omezené zázemí (někde není elektřina ani pitná voda, záchod je spíše výjimkou a sprchy jsou skutečný luxus), což však kompenzuje nižší cena ve srovnání s kempy (cca 300 – 500 Kč za noc).

Evropa

Oficiální kempy

Ani za hranicemi není situace s naplněním kempů o mnoho růžovější – často jsou vybookované na týdny dopředu. Vyhledávání je také o kus složitější, stránky často nemají lokalizované do jiného jazyka než mateřského (obvykle ale reagují na zprávy v angličtině). Ceny paradoxně nejsou o mnoho vyšší než v Česku, vybavení je však o poznání lepší a udržovanější, prostředí by také mělo být klidnější.

Alternativy

Kempování na divoko se řídí podmínkami dané země, nebo dokonce konkrétní oblasti – ve většině zemí je plošně zakázané (Německo, Švýcarsko, Nizozemsko, Itálie, Řecko, Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko nebo Rusko), jinde je povolené všude (Polsko, Rumunsko, Norsko, většina Dánska a pro stanaře i celé Švédsko) nebo alespoň lokálně (některé oblasti Rakousku či Španělska). Většinou je však možné kempovat na soukromém pozemku se svolením majitele. Než někam vyjedete, pečlivě si dohledejte konkrétní podmínky a proveďte průzkum terénu (nejlépe s fotomapami), ať máte na místě co nejméně komplikací.

Po celé Evropě (pár takových míst je i v Česku) však funguje ještě síť nocovišť primárně pro obytné vozy (a někdy i karavany) – v německy mluvících zemích se jim říká Stellplatz, jinde Motorhome stopover atd.). Jde o asfaltové nebo travnaté parkovací plochy (u dálnic nebo transitních silnic, ale také u turistických míst, u aquacenter nebo ve městech), kde můžete s klidem přespat (obvykle nejvýše 3 noci).

Foto: Schneeburghof

Stellplatzy jsou skutečně primárně parkovací místa, kde se dá přespat a provést základní „servis“ zázemí bydlíku

K dispozici je obvykle určité zázemí (napuštění pitné vody, vypuštění šedé vody, možnost vyčištění chemického záchodu, elektropřípojky), vše však formou samoobsluhy. Komfort je tedy oproti kempům nižší, ale to jsou ceny také – pohybují se obvykle v rozmezí 10 až 25 eur. Pro obě mobilní platformy existuje hned několik vyhledávacích aplikací (v app store stačí zadat „Stellplatz“), které zobrazují konkrétní podmínky i ceny.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, redakce Garáž.cz vám přeje, ať se vám dovolená vydaří a užijete si ji v klidu a s úsměvem na tváři, bez zbytečných nervů a komplikací…

Reklama

Načítám