Hlavní obsah

Kempovat můžete i s automobilovým veteránem

Foto: Paul Lucking

Když se řekne automobilový veterán, většina lidí si představí čtyřkolového staříka, kterého je třeba permanentně opečovávat a většinu času trávit spíš v garáži s nářadím v ruce než na silnici s volantem v dlaních. Jenže automobilový veterán vám může dopřát i jiné zážitky…

Článek

Vozy (dnes již zesnulé) automobilky Saab mají zvláštní, těžko popsatelné kouzlo. Musíte se v jednom svézt, abyste ho pocítili, a pak hrozí, že už z něj nebudete chtít vystoupit. Nikdy. Přesně to se stalo jistému Paulovi Luckingovi, který se do svého modelu 95 z roku 1975 zamiloval natolik, že se rozhodl v něm rovnou i spát.

Přestavěl si ho proto na obytné auto. A kdo už jste někdy nějaké obytné auto viděli, určitě se nad touto volbou podivíte – obvykle jde totiž o velké dodávky, kam se vejde spousta věcí a ještě zbude dost prostoru pro pohodlné ubytování posádky. Jenže model 95 (vyráběný v letech 1959–78) se narodil jako pouze dvoudveřové, ale kupodivu sedmimístné kombi. To znamená, že nabízí 4,3 metru (tolik měří na délku) praktičnosti a prostoru. To není moc životního prostoru…

Majitel se tedy rozhodl expandovat do okolního prostoru a ke své 95 připojil rozměrný stan, ve kterém má předsíň, prostor pro kuchyňku a úložné prostory. Místo na spaní poskytují rozkládací lavice v zádi vozu, které vytvořily solidní prostor k ulehnutí a odpočinku. Není to přímo luxusní hacienda na kolech, ale přesto by to mohlo být slušné zázemí pro cestování.

Jak moc je to v reálu praktické a pohodlné, to vám nepovíme. Ale tahle úprava jasně ukazuje, že všechno je možné – že se nemusíte bát s veteránem cestovat, když máte dost odvahy a sadu nářadí po ruce, a že kompaktní karoserie nebrání obytné úpravě, když jste dost šikovní a nápadití. Každopádně je jisté, že cestování v tomto stylu bude naprosto nezapomenutelný zážitek!

Reklama

Načítám