Hlavní obsah

Keanu Reeves natáčí filmy, staví motorky a slaví narozeniny

Foto: Arch Motorcycle

Keanu Reeves

Před dvaceti lety se mu jeho vášeň pro dvě kola málem stála osudnou. Utržená slinivka, polámaná žebra… Vlastně to byla tak těžká nehoda, že mu lékaři nedávali moc šancí na přežití. Přesto Keanu Reeves tvrdí: „Motocykly jsou můj život, tam se cítím volný.“ Jezdí každý den bez ohledu na počasí, se svým kamarádem založili i vlastní motocyklovou značku. Reeves dnes slaví 59. narozeniny.

Článek

Když byl dítě, hrál hokej. Ve škole spíš podprůměrný, jeho matka střídala partnery, celá rodina (má ještě sestru) se často stěhovala a malý Keanu často měnil školy, hokejové kluby i prostředí. Ale popořadě. Reeves se narodil před 58 lety 2. září roku 1964 v Bejrútu nekonvenční Angličance a čínsko-havajskému geologovi. Rodiče se ale brzy rozvedli a matka se s rodinou přestěhovala do New Yorku, aby řízením osudu skončila v kanadském Torontu. Keanu Reeves na to všechno nerad vzpomíná, připouští jen, že měl čtyři otce. A že ho kromě hokeje bavilo i herectví.

Foto: Warner Bros

Neo a film Matrix, pravděpodobně nejslavnější Reevesova filmové role

Když se ho ale zeptáte na motorky, ožije. „Motocykly totiž přišly až časem. Začal jsem, když mi bylo dvaadvacet,“ řekl v rozhovoru pro magazín GQ. „Natáčeli jsme v Mnichově a jedna holka tam jezdila kolem filmového studia na nádherném enduru. Jednoho dne jsem ji poprosil, aby mi ukázala, jak se jezdí na motorce. Kývla na to. Když jsem se pak vrátil do Los Angeles, hned jsem si koupil svůj první motocykl, samozřejmě že enduro.“

Ale nebyla to jen chvilková známost. Ten motocykl. Keanu dvěma kolům vysloveně propadl a začal jezdit při sebemenší příležitosti. Motorky měnil podle nálady i počasí, když natáčel mimo Los Angeles, vždy si na místě koupil ojetou motorku a jezdil na ní. Když natáčení skončilo, motorku opět prodal. „Bylo to skvělé, vystřídal jsem tak spoustu strojů. Když se mi líbila, tak jsem si ji nechal poslat domů. Takhle jsem třeba přišel ke svému prvnímu Nortonu Commando,“ říká Reeves.

Foto: Arch Motorcycle

Keanu má Nortonů hned několik, říká o nich, že mají duši

Za těch více než třicet let posbíral pěknou řádku motocyklů a s většinou z nich pravidelně jezdí. Jedná se různé stroje od výrobců, jako je Norton, Ducati, Kawasaki, Aprilia… Ostatně, podívejte na video, kde část svojí sbírky ukazuje. Hlavně nás ale zavede do továrny Arch Motorcycle, což je firma, kterou Reeves založil se svým společníkem a která vyrábí vlastní motocykly.

Ano, Keanu Reeves opravdu vyrábí svoje vlastní motocykly. Nejsou rozhodně pro každého, jejich cenovka začíná na dvou milionech korun, ale až zjistíte, jak se rodí na svět, pochopíte. Keanu si totiž jednoho dne nechal postavit stroj na míru od známého stavitele motocyklů Garda Hollingera a výsledek ho tak nadchl, že se s ním rozhodl založit v Kalifornii firmu Arch Motorcycle. „Náš první stroj se jmenoval KR GT-1 a byla to vlastně kopie motorky, kterou pro mě Gardem postavil. Ergonomie, to jak se ovládala, to jak zatáčela… Nikdy předtím jsem nejel na takové motorce, a tak jsem chtěl, aby to mohlo začít víc lidí než jen já,“ říká Reeves.

Kdykoli se prý na KR GT-1 posadí, tak se cítí šťastný. „Jsem chlápek, co miluje všechno okolo motorek – zvuk, styl, funkční estetiku, ale ze všeho nejvíc zážitek z jízdy. Já už mám s motocykly hodně zkušeností a nyní bych svoji vášeň rád sdílel s celým světem.“

Aktuálně nabízí Arch Motorcycle dva stroje a do výroby se už dlouhá léta chystá třetí, který je zatím jen ve fázi konceptu a který vznikne v omezeném počtu. Všechny tři používají upravený motor z Harley-Davidson, tedy vidlicový dvouválec, ale když se podíváte na fotky, je vám jasné, že tohle je jiná liga. Spousta hliníku, karbonu a hlavně ruční práce.

Foto: Arch Motorcycle

Gard Hollinger strávil stavbou motocyklu pro Keanu Reevese celých pět let. Pak je začali vyrábět

Keanu na svých motocyklech jezdí, nevyhýbá se ale ani dalším strojům. „Motorka, to je svoboda. Díky motocyklům jsem potkal spoustu lidí mimo hereckou branži, a díky nim jsem procestoval nejen Spojené státy. Ale pozor, buďte rozumní. Vaše první motorka by měla být taková, že byste z ní měli v pohodě dát nohy na zem a neměla by vás vystrašit. A taky byste neměli dělat žádné šílené věci, tak jako kdysi já…“

Reeves tak naráží na to, že když havaroval, bylo to při riskantním nočním závodě démonů v kalifornském kaňonu Topanga. Od té doby ho již nejezdí.

Nicméně nebezpečí mu rozhodně nevadí, většinu kaskadérských scén zvládá podobně jako Tom Cruise sám, bez dublérů. „Baví mě to. Nehodlám zbytečně riskovat, všechny scény jsou pečlivě připraveny a spousta věcí, co vypadá na plátně nebezpečně, je vlastně úplně v pohodě, ale jednoduše mě baví to vzrušení při natáčení.“

Když se podíváte na ČSFD, zjistíte, že Reevesova herecká kariéra je podstatně delší, než byste si možná mohli myslet. První zkušenost s herectvím získal v devíti letech v divadle Damn Yankees, v patnácti letech hrál ve hře Romeo a Julie v divadle Leah Posluns, a když mu bylo dvacet, přestěhoval se k jednomu ze svých nevlastních otců, režiséru Paulu Aaronovi, do Los Angeles.

Jeho televizním debutem byla epizoda v sitcomu Hangin' In, ještě víc ho ale proslavila reklama na Coca-Colu. První pořádný film přišel v roce 1986, když si zahrál ve filmu s hokejovou tématikou Youngblood, kde mohl předvést i své hokejové umění. A v tom samém roce mělo premiéru hned dalších sedm (!) filmů, ve kterých se Keanu objevil.

Foto: Babelsberg

Asi první film, kterým se Reeves zapsal do podvědomí českých fanoušků, byl skvělý Bod zlomu

Opravdový zlom nastal až po sérii dalších filmů v roce v roce 1991, kdy si zahrál v dechberoucím kriminálním thrilleru Bod zlomu o partě surfařů, kteří získávají peníze na svou zábavu vykrádáním bank. A o tři roky později pak přichází Nebezpečná rychlost…

Výčet jeho rolí je sáhodlouhý a Keanu nepolevuje. Střídá zaručené trháky s klubovými filmy a stejně divoký je i jeho osobní život. Vlastně se o něm ví jen velmi málo, Keanu raději mluví o motocyklech a svých filmech než o sobě. V roce 2007 dokonce přejel paparazzi fotografa a následně byl zadržen policií, odůvodnil to tím, že mu dotyčný přes opakované upozornění neustále narušuje jeho soukromí.

Foto: Arch Motorcycle

Gard Hollinger (vlevo) a Keanu Reeves

A tak se můžeme asi rozloučit s tím, že v minulosti byl slavný herec přistižen, jak tráví spoustu času s bezdomovci, že štědře sponzoruje výzkum léčby rakoviny a že chce vždy znát jméno každého člena štábu. Reeves také proslul svojí štědrostí vůči kolegům, kdy například po dotočení filmu Matrix věnoval patnáct milionů dolarů oddělení speciálních efektů a několika členům štábu koupil motocykl. A ještě jedna věc by vás mohla zajímat… Keanu Reeves je talentovaný hudebník, možná už jste slyšeli i nějaký hit jeho kapely Dogstar. Ostatně podívejte se sami.

Přejeme mu všechno nejlepší k narozeninám, pevné zdraví a neutuchající motocyklové nadšení. A taky pár dalších dobrých filmů!

Reklama

Načítám