Hlavní obsah

Kdy vám mohou odtáhnout auto a na kolik vás to vyjde

Foto: Profimedia

Nemusíte být bezohledný pirát silnic, který se neostýchá píchnout své SUV bez uzardění na chodník, aby se vám mohlo stát, že vám odtáhnou auto. Na blokové čištění ulic může zapomenout každý a cesta na záchytné parkoviště pro vaše auto je pak blíž, než byste si kdy připustili. Zjišťovali jsme, na kolik vás takový přehmat vyjde!

Článek

Předně je potřeba říct, že ne pokaždé, když špatně zaparkujete, vám vozidlo odtáhnou. Mnohem častěji dostanete jen pokutu. V lepším případě najdete za stěračem lísteček, v tom horším na kole botičku. Ať tak či tak, je to ta časově i finančně lepší varianta. Například v Praze se o zaevidovaném přestupku ale nemusíte hned ani dozvědět, protože parkování v parkovacích zónách už nějaký ten pátek kontrolují speciální vozy s kamerovým systémem na střeše a pokuta vám pak dorazí až o několik týdnů později domů.

Obecně se dá říct, že k odtahům vozidel dochází jen v případech, kdy auto brání provozu na komunikaci, stojí na vyhrazeném parkovacím místě či omezuje zmiňované čištění ulic. Při neoprávněném parkování v zóně stání již k odtahům zpravidla nedochází, pokud tam vozidlo s botičkou nestojí déle než měsíc. Nutno ale podotknout, že pravidla se v tomto ohledu v každém městě trochu liší.

V některých případech, například v hlavním městě, dokonce nemusí dojít k odtažení vozidla ani během blokového čištění: „Na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu se při blokovém čištění na území hl. m. Prahy nevyužívá odtah nevyparkovaných vozidel. Na předem vytipovaných blocích používáme tzv. technických úkonů, které provádí Správa služeb hlavního města Prahy. Vozidlo se nadzvedne, vozovka se vyčistí a po vyčištění se vozidlo vrátí na původní místo. Tento úkon je velmi technicky i časově náročný a aplikujeme ho zejména v případech stání zaparkovaného vozidla na mříži kanalizační vpusti nebo pokud vozidlo zásadně brání čištění,” vysvětluje tisková mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Auto tak po čištění ulice najdete na svém místě, pokutě se ale pochopitelně nevyhnete.

V řadě měst funguje také tzv. zpětný odtah vozidel, kdy je vám po provedení blokového čištění vaše auto vráceno zpět na původní místo. „Vozidla jsou vrácena zpět do lokality místa odtahu pouze na základě požadavku provozovatele vozidla,” stojí například na internetových stránkách radnice městské části Brno-střed. Za takový odtah si ale pořádně připlatíte, zpravidla vyjde na částku kolem 3,5 tisíce korun.

Ceny za odtah vozidla se v jednotlivých městech liší, dá se ale zjednodušeně říci, že platí pravidlo: čím větší město, tím dražší odtahy. K ceně odtahu pak vždy ještě počítejte s poplatkem za každý započatý den, kdy vaše vozidlo stojí na záchytném parkovišti. Pokud jste na delší dovolené a vaše auto na takovém parkovišti pobude tři týdny, celkovou cenu vám to ještě výrazně navýší.

Níže jsme pro vás připravili pár ukázek, na kolik vás v některých městech odtah vozu vyjde. Informace o odtazích v dalších městech najdete většinou na internetových stránkách města či příslušné městské policie.

Praha
Úplný odtah1 900 Kč
Nedokončený odtah1 250 Kč
Zpětný odtah3 800 Kč
Parkovné na záchytném parkovišti1. až 3. den – 250 Kč/den, od 4. dne každý započatý za 400 Kč/den, od 181. dne 50 Kč/den
Brno
Úplný odtah1 920 Kč
Nedokončený odtah1 000 Kč
Zpětný odtah3 720 Kč
Parkovné na záchytném parkovištiv ceně odtahu
Ostrava
Úplný odtah1 500 Kč
Parkovné na záchytném parkovišti200 Kč/den
Plzeň
Úplný odtah1 550 Kč
Nedokončený odtah950 Kč
Parkovné na záchytném parkovišti80 Kč za první den, 110 Kč za každý další započatý den
Olomouc
Úplný odtah2 400 Kč
Nedokončený odtah2 000 Kč
Parkovné na záchytném parkovištiv ceně odtahu
Ústí nad Labem
Úplný odtah1 900 Kč
Nedokončený odtah1 200 Kč
Zpětný odtah3 500 Kč
Parkovné na záchytném parkovišti1. den zdarma, následující dny 150 Kč/den
Hradec Králové
Úplný odtah1 600 Kč
Nedokončený odtah1 200 Kč
Zpětný odtah3 300 Kč
Parkovné na záchytném parkovištijednorázový poplatek 100 Kč
České Budějovice
Úplný odtah1 912 Kč
Nedokončený odtah363 Kč
Parkovné na záchytném parkovišti97 Kč/den
Odtáhli vám někdy auto?
Ano, občas se mi to stane
10,4 %
Ano, ale jen jednou v životě
29,8 %
Ne, dávám si pozor
59,8 %
Celkem hlasovalo 2393 čtenářů.

Reklama

Načítám