Hlavní obsah

Kalle Rovanperä se od Škody stěhuje k Toyotě

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když pro letošní sezonu dal rallye tým Škodovky na pozici týmové jedničky přednost místo domácí hvězdy Honzy Kopeckého mladičkému Kalle Rovanperovi, mnozí fanoušci si ťukali na čelo. Jenže jeho výkony v průběhu závodů, a hlavně finální výsledky, jim daly za pravdu. A jeho kvality potvrzuje i přestup do nejvyšší ligy.

Článek

O talentu teprve devatenáctiletého Kalle Rovanpery nebylo sporu – vždyť je synem slavnějšího otce, zkušeného harcovníka rallye Harryho, takže začínal řídit jen co dosáhl na pedály a klouzat bokem po zamrzlých a zasněžených silničkách rodného Finska se naučil záhy poté. Závodění má prostě v krvi. Ale dokáže v takto útlém věku ustát tlak na pozici týmové jedničky, která musí pravidelně dojíždět na bedně?

Ukázalo se, že s přehledem. Z 11 závodů letošního ročníku vybojoval pět prvních míst, dvě druhá a tři třetí místa v kategorii WRC2 Pro, což mu vyneslo titul mistra světa. Spolu s bodovým příspěvkem Honzy Kopeckého to pak přineslo titul mistra WRC2 pro celý závodní tým Škoda. Jenže nyní v rámci tradičních škatulat přišla smutná zpráva, že Škoda o svého pilota přichází…

Foto: Red Bull

Takhle Ott Tänak slavil svůj první mistrovský titul s Toyotou, aby o pár týdnů později oznámil přestup k týmu Hyundai

Mladý Kalle totiž dostal důvěru týmu Toyoty a stěhuje se do nejvyšší ligy světové rallye. U Toyoty totiž po sezoně došlo k velkému personálnímu zemětřesení – čerstvý mistr světa Ott Tänak se přestěhoval k mistrovskému týmu Hyundai (kde se připojí k Thierry Neuvillovi, Dani Sordovi a Sébastienu Loebovi), tým opustil i Jari-Matti Latvala a Kris Meeke.

Foto: Toyota GR

Evans, Ogier a Rovanperä spolu s týmovým šéfem Mäkinenem zkusí příští rok vybojovat oba mistrovské tituly

Na jejich místo přišel z Citroënu (který kvůli tomu bohužel v rallye skončil) velezkušený Sebastien Ogier, šestinásobný mistr světa. Doplní ho talentovaný třicetiletý odchovanec Fordu Elfyn Evans, a právě mladičký Kalle Rovanperä. Ogier podepsal smlouvu pouze na jednu sezonu a již dříve avizoval, že to bude jeho poslední, Evans a Rovanperä tak mají jedinečnou šanci naučit se od něj, co jen budou moci. Jak se jim bude dařit, to budeme moci sledovat již od 23. ledna, kdy začíná nový ročník slavnou Rallye Monte Carlo.

Škoda zatím nástupce Kalle Rovanpery neoznámila, ale na výběr má ze spousty talentovaných mladých jezdců, kteří už Fabii R5 sedlají v rámci zákaznického programu. Sami jsme zvědaví, s jakým esem se vytasí, a budeme vás neprodleně informovat.

Reklama

Načítám