Hlavní obsah

Jízda autem po Lipně není přestupkem. Dokud se neproboříte

Foto: HZS Jihočeského kraje

Dokud se s autem v ledu neproboříte, policisté vám problémy dělat nebudou

Opakuje se to každou zimu. Jakmile delší dobu mrzne, řidiči si začnou zkracovat cestu přes zamrzlou Lipenskou přehradu v jižních Čechách. Mohou tím ušetřit desítky kilometrů, riskují ale proboření do ledové vody. Cesty přes zamrzlou hladinu využívají nejen místní, ale také řidiči jedoucí do Rakouska na hory.

Článek

Je to risk, jenž dokáže ušetřit spoustu kilometrů i času. Řidiči, kteří místo cesty kolem přehrady přejedou z Horní Plané do Bližší Lhoty, ušetří během chvíle hned dvacet kilometrů. Podle místních bezpečně. Odborníci ale varují, že cesta po zamrzlé hladině není stoprocentně bezpečná nikdy.

Nebezpečím mohou být praskliny v ledu nebo proudy, které tloušťku ledu oslabují. „Dá se říct, že by měl mít led alespoň dvacet centimetrů tloušťky a zároveň musí mrznout,” popisuje bezpečnostní minimum Jan Staněk, který se v zimě na Lipně stará o bruslařskou dráhu. „Pokud je nad nulou, určitě bych přes Lipno autem nejezdil, i kdyby měl led přes 30 centimetrů,” varuje Staněk, který z vlastní zkušenosti ví, jaké to je se s vozidlem probořit do ledové vody.

Právě hodnota třiceti centimetrů se už dá najít na internetu jako bezpečná pro osobní automobil. Měla by však platit, jen pokud mrzne. Řidičů, kteří ale přes hladinu Lipenské přehrady jezdí, i když led takové tloušťky nedosahuje, je stále dost. Dokud led drží, tak se jezdí. A to i s dětmi na zadních sedadlech.

Foto: Mapy.cz

Nejčastěji řidiči přejíždějí Lipno mezi Horní Planou a Bližší Lhotou

Podle místních obyvatel přejede v sezóně mezi Horní Planou a Bližší Lhotou ve špičce klidně i 60 vozidel za hodinu. Policie to zakázat nemůže, nejedná se totiž o pozemní komunikaci. Obce na břehu Lipna tak mohou jen varovat před nebezpečím a nedoporučovat vjezd na zamrzlou hladinu. „Řidiči si musí uvědomovat, že to dělají opravdu na vlastní nebezpečí,” varuje tisková mluvčí jihočeské policie Lenka Pokorná.

Situací, kdy led povolí a auto skončí i s řidičem pod hladinou Lipna, naštěstí ale není v poslední době příliš mnoho. Místní hasiči k takovým případům vyjíždějí zhruba jen jednou za čtyři až pět let. Naposledy to bylo v únoru roku 2015, kdy se led probořil přibližně 50 metrů od břehu pod Peugeotem 307. Řidič tehdy dokázal z auta vylézt sám, na hasiče tak ve chvíli jejich příjezdu čekal už na břehu.

Dokud se nic nestane, řidiči pokutu neriskují. K přestupku dojde zpravidla až ve chvíli, kdy se led s autem proboří a vozidlo se dostane do studených vod Lipenské přehrady: „Nejčastěji se v takových případech zahajuje přestupkové řízení kvůli úniku provozních kapalin, a tím znečištění životního prostředí,” popisuje Lenka Pokorná.

Foto: Mapy.cz

Lipenskou přehradu přejíždějí řidiči i mezi Frymburkem a Frýdavou

K vozidlu pod hladinou zamrzlého Lipna vyrážejí většinou všechny složky integrovaného záchranného systému a vytažení takového auta není vůbec jednoduché: „Nasazuje se těžká technika i potápěči, práci navíc ztěžují nízké teploty,” vysvětluje tisková mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Riskli byste jízdu po zamrzlé hladině Lipna?
Ano, když jezdí i ostatní, tak se není čeho bát
8,2 %
Nevím, asi jen kdyby hodně mrzlo
14,4 %
Ne, ušetřený čas za to riziko nestojí
77,4 %
Celkem hlasovalo 14773 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Lipno
Načítám