Hlavní obsah

Jeremy Clarkson vyhlásil svoje auto roku

Foto: archiv Garaz.cz

Jeremy Clarkson má břitký humor i svérázné názory

Jeden z nejznámějších automobilových novinářů na světě má v britské anketě News Motor Awards svoje výsostné postavení a dokonce svou vlastní kategorii. Stejně jako každý rok, i letos Jeremy Clarkson vyhlásil svoje vlastní auto roku. A samozřejmě, že to není žádný elektromobil ani nic podobného…

Článek

Ankety News Motor Awards se pravidelně zúčastňují novináři z novin a časopisů The Times, The Sunday Times, The Sun a talkSport. A protože Jeremy je nejen jedním z tvůrců show Grand Tour, ale taky pravidelným sloupkařem časopisu Times, patří tím pádem do skupiny vyvolených také. Asi vás nepřekvapí, že má svou vlastní kategorii; snad proto, aby svými zvrhlými názory příliš netlačil na ostatní a nestalo se, že vyhlásí nový Ford GT jako rodinné auto roku. A to se nestalo, protože pokud vás to zajímá, rodinným autem News Motor Awards je Volvo V60.

Clarkson nepřekvapil, v jeho vlastní kategorii se vítězem stalo něco podstatně placatějšího a hlučnějšího -  jeho autem roku je, tramtadadáá, Lamborghini Huracán Performante! Tohle Lambo totiž splňuje všechny Clarksonovy požadavky na to, jak má auto jezdit a působit, přičemž my se s ním vlastně docela ztotožňujeme. Performante totiž jezdí lépe než jakýkoliv jiný Huracán, navíc taky náležitě dobře vypadá i zní. Na Nordschleife zajel čas 6 minut a 52 vteřin, takže byl rychlejší než Porsche 918 Spyder!

Foto: Lamborghini

Několik Lamborghini Huracán Performante jezdí i v ČR, jejich cena začíná na 5,3 milionu korun

Jen připomínáme, že Huracán Perfomante je o celých 40 kilogramů lehčí než sériový kus a za jeho rychlostí jsou hlavně kouzla s aktivní aerodynamikou - má speciální klapky ovládané elektromotory, které ovlivňují přítlak na přední a zadní nápravě, takže umí nabídnout vyšší rychlost na rovinkách i větší přítlak v zatáčkách. Desetiválec 5,2 l má výkon 640 koní, točivý moment 600 Nm, spojený je se sedmistupňovou převodovkou a auto má pohon všech kol. Na stovku zrychlí za 2,9 s a jede 325 km/h.

Tak co, taky se vám líbí? Čím nejvíc? Těšíme se na vaše názory v diskusi

Reklama

Načítám