Hlavní obsah

Jeep stanovil rekord jízdy na ledu ve třídě SUV

Foto: Jeep

Jeep Grand Cherokee Trackhawk

V automobilovém světě se rekordy dají lámat v lecčems. Někteří se honí za nejrychlejším kolem na Nürburgringu, jiní za nejdelším driftem nebo nejdelší jízdou bez tankování. Jeep se rozhodl, že si pro sebe uzme rekord v rychlé jízdě na ledu s SUV. A ukázalo se, že nejlepší k tomu bude Grand Cherokee Trackhawk.

Článek

Myslíte si, že jízda na ledu je tak nebezpečná a náročná, že prakticky jakákoliv dosažená rychlost je tou rekordní? Tak to se moc pletete. Jsou mezi námi tací, kteří se na ledu nebojí dosahovat takových rychlostí, ze kterých se některým tají dech i na suchu. Tím zatím vůbec nejrychlejším autem na ledu je notně upravené Audi RS6 obuté do pneumatik s hroty Nokian Hakkapeliitta 8 255/35R20 97 T XL.

Za volant auta se v Norsku na ledě v Botnickém zálivu posadil Janne Laitinen. Nakonec se s autem na ledu, který je v těchto místech extrémně nestálý, dostal až na neuvěřitelných 340 km/h. Ovšem to byla hodnota jízdy jen v jednom směru. Jezdilo se vícero směry, takže se rekordem nakonec stala průměrná rychlost 335,713 km/h

Docela fofr na přírodním ledu, co myslíte? Právě touto super akcí se inspiroval Jeep, když se rozhodl, že se pokusí o vlastní rekord. A o něco složitější. Grand Cherokee Trackhaw není tak výkonný, navíc má vysoko těžiště a celkově jde o poněkud mamutí kus auta. Rychlostní rekordy jsou tedy v jeho podání o mnoho nebezpečnější a náročnější než v upravené Audi. To ale neznamená, že by snad byly nemožné. Právě naopak!

Výkon Grand Cherokee Trackhawk je 717 koní, které produkuje kompresorem posílený osmiválec o objemu 6,2 litru. Jeho točivý moment je neméně působivý – 875 Nm. Tyto hodnoty mu poskytují titul nejrychlejšího SUV na světě, když zvládá rychlost až 290 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy. To se ale bavíme o ideálních podmínkách, tedy suchu. A co na ledu? Jeep toto monstrózní SUV pro potřeby překonání rekordu musel upravit. Kvůli hmotnosti ho odstrojil od zbytečností a ubral i na palivu. V nádrži ho bylo jen tolik, aby to stačilo na absolvování testovací jízdy. Cokoliv navíc by byla jen hmotnost navíc.

A výsledek? Fenomenální! Jeep na Sibiři, konkrétně na jezeře Bajkal v rámci akce Baikal Ice Motor Sports Festival, zajel rekord, když průměrně na ledu jel rychlostí 257 km/h, a to celý jeden kilometr v kuse. Jedno z měření ale zaznamenalo i rychlost 280 km/h. Obě tyto hodnoty pak Jeep Grand Cherokee Trackhawk pasovaly do role nejrychlejšího SUV na ledu planety. A oprávněně!

Reklama

Související témata:
Načítám