Hlavní obsah

Jedno z nejrychlejších aut světa nyní také z Lega

Foto: Lego

Koenigsegg Jesko je jedním z nejrychlejších hyperaut světa. Teď si jej můžete postavit u vás doma!

Ti, kdo až doteď (mylně) smutnili, že si nikdy nebudou moci dovolit svůj švédský hypersport Koenigsegg Jesko, pro ty máme dobré zprávy – slavný hračkářský gigant a automobilka vyrábějící ty nejúchvatnější silniční vozy světa uzavřely dohodu o spolupráci. Pravda, patrně nebude mít ani pětilitrový osmiválec o výkonu 1 600 koní, a dokonce ani nebude mít maximální rychlost hodně přes 400 km/h… ale i přesto, je to přece Koenigsegg Jesko!

Článek

Je to navíc skvělý způsob, jak trávit čas s rodinou, zejména se synem, vnukem, případně synovcem – ačkoliv není důvod, proč by se tato hračka neměla líbit ani děvčatům, že? Každopádně pokud jste už dítětem pouze hluboko v srdci, máte další možnost se alespoň trochu vrátit zpět v čase a se skládáním stavebnice vaší ratolesti „trochu pomoct“.

Foto: Lego

Společnost Lego se pokusila co možná nejvíc zachytit dramatičnost originálu

Děti – a dost možná nejen ony – si zamilují propracovanost nového přírůstku do rodiny Lego Speed Champions, Koenigseggu Jesko. I přesto, že pochází z „kostičkového“ světa, věrně kopíruje aerodynamický a účelný tvar hyperauta od tohoto stále poměrně mladého švédského výrobce, které je schopno dosáhnout rychlosti přes 300 mil za hodinu, tedy více než 480 km/h v kontinentálních mírách.

Podobně jako jeho protějšek v životní velikosti má i Lego verze Koenigseggu Jesko široký postoj, díky kterému nabízí kokpit pro dvě osoby (respektive figurky). Když už je řeč o figurkách, dokonce i řidič stavebnice je vyveden tak, aby věrně napodoboval skutečného testovacího jezdce přímo od automobilky Koenigsegg – včetně závodního overalu a bezpečnostní přilby.

Divize Speed Champions od Lega vznikla proto, aby mohla umožnit malým i velkým automobilovým nadšencům sbírat a vlastnoručně si postavit jedinečné vozy těch nejrůznějších výrobců z celého světa. A když nic jiného, při nejmenším jde o příjemné zpestření kanceláře, pracovny či pokoje.

Stavebnice Lego Speed Champions Koenigsegg Jesko tedy obsahuje jednu zmenšeninu švédského hypersportovního auta včetně šoféra, celkem se balíček skládá z 280 dílů. Jde o vynikající tip na nejen narozeninový dárek pro všechny kluky a holky ve věku od sedmi let, kteří mají rádi auta. Horní věková hranice tu potom pochopitelně není.

Koho by zajímalo, kolik zhruba místa mu bude jeho vlastní vysněný Koenigsegg Jesko zabírat v gará… ehm, na poličce, zde je pár rozměrů: na délku bude mít patnáct centimetrů, do výšky čtyři centimetry a do šířky sedm centimetrů, takže se s tímto Jeskem bude mnohem, ale mnohem lépe parkovat. Díky svému šasi nabídne kabinu hned pro dvě figurky, takže testovací jezdec Koenigseggu, kterého znáte z obrázků, může případně vzít na projížďku kolegu z jiného sportovního auta. Cena v zahraničních obchodech činí 20 dolarů, tedy asi 420 Kč.

Lego, hračkářská firma s tradicí již od roku 1958, vůbec poprvé uzavřela spolupráci s dnes již ikonickým výrobcem švédských hyperaut, automobilkou Koenigsegg. Firma založená v roce 1994 Christianem von Koenigseggem má velmi jasně danou filozofii a zároveň se dokáže i v dnešním automobilovém světě odlišit od konkurence a od všech ostatních výrobců, takže vždy poznáte, že máte tu čest s vozem Koenigsegg. Model Jesko je pojmenován po otci zakladatele a odhaduje se, že by mělo jít o jeden z vůbec nejrychlejších silničních vozů se spalovacím motorem všech dob.

Reklama

Související témata:
Načítám