Hlavní obsah

Je tohle svatý grál mezi obytnými automobily?

Foto: Leisure Travel Vans

Základem je Ford Transit, v tomto případě však s velmi zajímavou motorizací…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci obytných automobilů si neustále lámou hlavu s místem, a tak představují stále nová a nová řešení. Přitom je to podobné jako kvalitní architektura – mnohdy nejlepší věci jsou ty funkční a roky vyzkoušené. Ford Transit s obytnou nástavbou je toho jasným důkazem. Až se podíváte na fotogalerii, pochopíte.

Článek

Jaký by měl být váš obytný automobil? Dostatečně prostorný? Pak bude ale nejspíš hodně velký, a to vás bude limitovat při jízdě po úzkých silnicích. Rychlý? No v dnešní době těžko najdete něco, co má víc než třílitrový šestiválec, všechno jsou to spíš přeplňované čtyřválcové dvoulitry. Dobře vybavený? Pak bude s největší pravděpodobností těžký a drahý…

Foto: Leisure Travel Vans

Minimalistická, ale plně dostačující ložnice, která přes den slouží jako obývací pokoj…

Vybrat si ten správný obytný automobil je zkrátka těžké a zasvěcení vám řeknou, že než si koupíte svůj první bydlík, je lepší si jich několik vypůjčit a vyzkoušet, co vám vlastně vyhovuje a co potřebujete. I když v tomto případě jsme si téměř jisti, že tohle je absolutní univerzál, který bude leckomu vyhovovat.

Jde o obytný automobil Wonder Rear Lounge společnosti Leisure Travel Vans, který je postavený na základech Fordu Transit. Zatímco v Česku si ho koupíte maximálně s naftovým dvoulitrem s výkonem 170 koní a s pohonem předních kol, tak ve výrobě je i 3,5litrový benzinový šestiválec EcoBoost, který můžete mít i jako čtyřkolku. A právě na něm je toto auto. Ideální motorizace!

Historie společnosti Leisure Travel Vans není nijak dlouhá, ale hned jejich první obytné automobily (ty ještě jezdily na podvozku Mercedesu Sprinter) sklidily obrovský úspěch. Přechod na podvozky Fordu byl hlavně ekonomického rázu, ale dobrou zprávou je, že si nevynutil změnu uspořádání. Zákazníci si totiž zamilovali způsob, s jakým tvůrci naložili s uspořádáním interiéru. Nejvíc se jim samozřejmě líbí hlavní pokoj, který je díky dvojitému oknu na jedné straně nejen světlý, ale hlavně vzdušný. Rozkládací pohovka, na které se může sedět přes den, je zároveň lůžkem o rozměru 1,5 × 1,9 m.

Foto: Leisure Travel Vans

…s pohodlnými pohovkami, nebo běžnou sedačkou

V přední části je další prostor k sezení, kuchyňský a jídelní kout. Přední sedadla jsou samozřejmě otočná, jídelní stůl pak plně demontovatelný. Z jedné strany chodby je koupelna, na druhé pak praktická skříňka. Když se podíváte na fotky, uvědomíte si, jak dobře tvůrci hospodařili s každým centimetrem plochy. Díky použití světlých materiálů pak docílili maximální vzdušnosti interiéru.

Vzhledem k tomu, že se jedná o nový model Fordu Transit, tak může být Leisure Travel Vans vybaven nejnovějšími bezpečnostními a informačními technologiemi, jako je třeba bezpečnostní asistenční systém varování před kolizí, pomoc před srážkou s automatickým nouzovým brzděním, asistent pro jízdu v pruzích nebo třeba stabilizace bočního větru. Na palubní desce pak může být informační a navigační systém Sync 3 s dotykovou obrazovkou s úhlopříčkou 8 palců.

Ceny obytného automobilu Wonder Rear Lounge začínají na 130 000 USD, což je 3,1 milionu korun (plus doprava do Česka, clo a DPH), takže se nebavíme o žádném levném řešení, ale spíš by to mohla být zajímavá inspirace jak pro tuzemské výrobce, tak třeba kdybyste se do stavby chtěli pustit sami.

Reklama

Související témata:
Načítám