Hlavní obsah

Je ještě zájem o legendární okruhový Dodge Viper?

Foto: BM Motors Supercar Sales

Nejde sice o legendární první generaci, ani o tu vrcholnou poslední, ale nejvzácnější verzí je právě tato ACR-X z předposlední generace slavného Viperu

Dodge Viper – dnes už jde pouze o legendu, nesmazatelně se však zaryla do šedé kůry mozkové většiny automobilových fandů. Jakožto nástupce slavné Cobry snad nemohla být použita jiná koncepce než kompaktní sporťák se zadním pohonem a manuální převodovkou. A samozřejmě s mohutným motorem, skrývajícím se pod dlouhatánským čumákem. Jeden ostrý Viper s minimálním nájezdem byl nedávno v aukci. Je o takové auto ještě vůbec zájem?

Článek

Návaznost na starou dobrou Cobru Viper nezapře – protože z dnešního pohledu jde opravdu o trochu archaický sporťák. První Vipery neměly žádné elektronické pomocníky – ani ABS, ani protiskluz, natož stabilizaci. Říká se, že třetina všech Viperů někdy zažila bouračku a že z toho dobrou polovinu zavinila přetáčivost. Inu, těžká příď, spousta síly na odlehčeném zadku a poměrně krátký rozvor dokázaly nejednoho nepozorného řidiče pěkně vytrestat… Kdo by byl řekl, že něco podobného se jednou vyvine ve vynikající okruhové auto?

Foto: BM Motors Supercar Sales

Větší motor co do zdvihového objemu byste hledali marně – na 8,4 litru Viperu je i Bugatti krátké

Zmije totiž prošla evolucí, a z bouracího kladiva se tak časem stal velmi precizní a ostrý nástroj. Poslední generace, zvaná jen jako „SRT Viper“, vlastně dodnes drží při nejmenším 13 traťových rekordů pro produkční vozy nejen ve Spojených státech, ale i ve zbytku světa. A jak si jistě mnozí z vás pamatují, svého času držela speciální verze ACR také rekord na nejmenované německé trati v pohoří Eiffel.

Než Viper navždy odešel do důchodu, zapsal se do historie nejnebezpečnější tratě světa časem 7:01,3. Jen pro zařazení do kontextu, to je o tři vteřiny lepší čas, než jakého dosáhl Mercedes-AMG GT R Pro a o zanedbatelnou vteřinu horší čas, než co se povedlo sofistikovanému a v porovnání s Viperem téměř nadpozemskému Ferrari 488 Pista

Příčina úspěchu Viperu je velmi prozaická – je to vzduch, respektive způsob, jakým ho Viper ACR dokázal usměrňovat. Verze ACR používala aerodynamické vybavení určené závodním Viperům, ovšem přizpůsobené tak, aby bylo možné ji homologovat pro běžný provoz – bodykit, přítlačná křidélka a spoilery a samozřejmě jedno o trochu větší zadní přítlačné křídlo. Díky mocnému zátahu 8,4l atmosférické V10 pak Viper příliš netrpěl ani při akceleraci, ačkoliv daní za enormní rychlost v zatáčkách byla poměrně nižší maximální rychlost – „jen“ okolo 280 km/h.

Málokdo však ví, že ta nejvzácnější série vznikla v předposlední generaci, tehdy té ještě zvané Dodge Viper – byla jí ryze okruhová verze ACR-X. Vznikla pouze v počtu 50 kusů a jeden takový kus byl v USA nedávno na prodej. Verze ACR-X však už schválena pro běžný provoz není. Oproti „běžnému“ silničnímu ACR měla zvýšený výkon na 640 koní (tedy téměř stejně jako poslední generace ACR), a díky tomu, že odpadla nutnost splňovat silniční regule, také ještě vyšší přítlak díky aerodynamickým řešením převzatých přímo ze světa závodů.

Foto: BM Motors Supercar Sales

Nastavitelný závodní podvozek, skořepinové sedačky a ochranná klec – tak má vypadat pravé závodní náčiní!

Vůz byl tehdy primárně určen pro takzvaný Dodge Viper Cup, a ACR-X také používala exotičtější materiály, takže oproti „běžné“ ACR byla ještě o něco lehčí – v podstatě šlo o pravověrné závodní auto, které si ale mohli pořídit i obyčejní smrtelníci, kteří měli dostatek odvahy a kamaráda s odtahovkou.

Výsledky byly více než uspokojivé. Výrobce tehdy udával, že ACR-X je oproti silniční ACR na slavném okruhu Laguna Seca rychlejší o nezanedbatelné tři vteřiny, a na Nürburgringu dokonce o celých devět vteřin. Pravda, čas 7:03 však stále mírně zaostává za finálním SRT Viper ACR, o kterém jsme si pověděli o pár řádků výše.

Nicméně, vezměte 640 koní, 820 Nm točivého momentu a 800 kilo přítlaku. Přidejte si k tomu archaickou (my bychom řekli spolehlivou) konstrukci, a dostanete tak okruhové auto, kterému se jen máloco vyrovná. A to nejlepší na závěr – tento Dodge Viper ACR-X má ve skutečnosti najeto pouze 10 mil.

Takže ano, máme tu 10 let staré závodní auto, které se však nenechá zahanbit ani současnými okruhovými střelami, s nájezdem pouhých 16 kilometrů má navíc slušný investiční potenciál. Pokud ale existuje nějaké auto, které je škoda jen tak zaparkovat do garáže a nechat na něj sedat prach, je to tohle. A byl o takový vůz v dnešní době ještě zájem? Vůz se nakonec vydražil za 162 tisíc dolarů, tedy za více než 4 miliony korun.

Reklama

Načítám