Hlavní obsah

Je čas na výměnu pneumatik. Víte, jak je správně skladovat?

Foto: Shutterstock

Nastává čas výměny letních pneumatik za zimní. A s tím vyvstává i otázka, jak nepoužívanou sadu pneumatik uskladnit. Pokud chceme, aby nám „gumy“ vydržely co nejdéle, musíme o ně pečovat a dodržovat několik základních pravidel pro jejich skladování. Víte, která to jsou?

Článek

Ono je to tak se vším - když chceme, aby nám nějaká věc dlouho sloužila, musíme se o ni starat. A nejinak je to i s pneumatikami. Jejich životnost správným zacházením a skladováním můžeme prodloužit klidně i o několik let. Jak ale na to?

Prvním pravidlem je, že bychom měli pneumatiky na zimu (nebo i na léto) ukládat čisté. Než putují do sklepa, tak bychom je měli omýt vodou a zbavit nečistot. Nebojte se ani saponátu nebo kartáče, zkrátka je pořádně vydrbejte. Nejen, že se díky tomu při jejich ukládání neušpiníte, ale prodloužíte tím i jejich životnost.

„Když máte pneumatiky řádně umyté, usušte je a uložte do čistých igelitových pytlů na suché a tmavé místo. Čím více sucha a méně vzduchu, tím lépe,“ radí Michal Skoták, technický zástupce společnosti Hankook Tire.

Pro uskladnění byste měli volit místo mimo přímý sluneční svit, ideální teplota je kolem 10 až 15 stupni Celsia. Důležité je také zamezit styku pneumatik s jakýmikoliv chemickými látkami, které by mohly porušit strukturu gumy. Pneumatikám rovněž neprospívá přítomnost ozonu ve vzduchu, a tak je neskladujte poblíž možných zdrojů ozonu, jako jsou například různá fluorescenční zařízení nebo elektromotory.

Jak skladovat pneumatiky

  • pneumatiky skladujte čisté, před uložením je omyjte
  • zabalte pneumatiky do igelitových pytlů
  • uložte je na suché a tmavé místo
  • zvolte místo mimo jakýkoliv zdroj ozonu (elektromotory, kompresory)
  • vyvarujte se kontaktu s jakoukoliv chemikálií
  • samostatné pneumatiky stavte nastojato
  • celá kola i s disky naopak skladujte naležato
Foto: Garáž.cz

Poloha uložení se liší podle toho, zda-li skladujeme samotné pneumatiky nebo celá kola

V neposlední řadě je dobré dát si pozor, v jaké pozici pneumatiky uskladníme. Samostatné pneumatiky se doporučuje stavět nastojato a za dobu uskladnění je několikrát pootočit. Naopak celá kola i s ráfky se mají uskladňovat naležato nebo v závěsu. „V ideálním případě by se i na sobě ležící kola měla jednou za čas přeskládat,“ doporučuje Cyril Mladenov ze společnosti Global Auto.

Na závěr je na místě připomenout, že pneumatiky jsou vysoce hořlavý a obtížně hasitelný materiál. Z toho důvodu se nedoporučuje jejich skladování v prostorách bytových domů. Ostatně řada společenství vlastníků bytových jednotek či družstev to dokonce zakazuje. Zjistěte si tedy před uskladněním pneumatik, jak je to ve vašem domě, a případně zvažte jinou variantu. Nabízí se například stodola na chalupě nebo využití uskladnění v pneuservisu, kde by se vám o pneumatiky měli postarat v souladu s výše uvedeným.

Uvažujete nad koupí zimních pneumatik? Máme pro vás několik tipů!

Foto: Hankook/Nokian

Rozměr 225/50 R 17 a sázka na jistotu - vlevo Hankook Winter i*cept evo2, vpravo Nokian WR D3

Foto: Continental/Michelin

Jedna z nejčastějších velikostí na českých silnicích - 205/55 R 16 - Continental Wintercontact TS860 (vlevo) a Michelin Alpin 6 (vpravo)

Foto: Dunlop/Pirelli

A pro extrémisty i rozměry 255/45 R 20 v podání Dunlopu SP Wintersport 3D (vlevo) a Pirelli Scorpion Winter (vpravo)

Jak skladujete pneumatiky vy? Podělte se o vaše tipy v diskusi!

Reklama

Načítám