Hlavní obsah

Jawa je v Indii hit! Má vyprodáno až do září

Foto: Jawa Motorcycles

Nová Jawa vzniklá pod indickou taktovkou

Nejsou to ani tři měsíce, co legendární tuzemská značka vzbudila poprask po celém světě představením trojice nových modelů. Tedy, zcela konkrétně, novinky nepředstavila česká Jawa, sídlící v Týnci, ale indická společnost Classic Legends – divize indického motocyklového gigantu Mahindra. A jak se ukázalo, byla to trefa do černého. Nové retro Jawy, inspirující se v klasické Kývačce, potažmo v Péráku, slaví daleko větší úspěch, než by kdo čekal.

Článek

Možná se teď podivujete nad tím, proč vznikají nové Jawy právě v Indii a co stojí za jejich úspěchem. Málo se to ví, ovšem Jawa se licenčně vyráběla v Indii již v šedesátých letech minulého století a následně zde pod trochu srandovním názvem „Yezdi“ přežila ještě léta sedmdesátá, osmdesátá a pokračovala až do poloviny devadesátek. Za těch několik dekád se z původně českých motorek stal kult a lidé mají značku rádi dodnes. Když si tedy Mahindra skrz Classic Legends chtěla rozšířit portfolio o retro motorky, konkurující tamnímu Royal Enfieldu, sáhla právě po Jawě. Tady se ještě sluší znovu připomenout, že Classic Legends Jawu nevlastní. Společnost získala pouze práva na výrobu, vývoj a prodej.

O nových motorkách, potažmo i jejich nově vyvinutých motorech, si můžete přečíst v odkazech výše, ale nyní už k informaci, která oblétla internet teprve nedávno. Nová Jawa (bez přídomku), potažmo varianty 42 a Perak, jsou totiž beznadějně vyprodány až do září letošního roku. Už v průběhu Vánoc, konkrétně 25. prosince, musela Jawa utnout systém internetových objednávek, protože byl zájem až příliš velký. Anupam Thareja, spoluzakladatel společnosti, se následně vyjádřil v tom smyslu, že značka nechce dále posouvat čekací lhůtu, která už nyní přesahuje půl roku. Ti nejrychlejší zákazníci se přitom prvních motorek dočkají již v březnu.

Zajímavostí je fakt, že má Jawa vyprodanou výrobní kapacitu ještě před tím, než stačila Classic Legends otevřít všechny plánované showroomy. V současnosti je jich jen deset ve třech městech, ale ještě do 15. února se jich otevře dalších přibližně 90. Se stovkou showroomů už má Jawa solidní potenciál k tomu, aby konkurovala menším modelům Royalu Enfield, a my samozřejmě doufáme, že s takovým úspěchem brzo rozšíří portfolio. Ke stávajícím jednoválcovým třístovkám by mohly přibýt třeba ještě půllitry a možná i nějaký ten výkonnější dvouválec. Koneckonců Royal to má přesně stejně.

Teď ovšem k palčivé otázce – dočkáme se nových indických Jaw i u nás? S tímto dotazem jsme kontaktovali týneckou Jawu již v listopadu a nutno podotknout, že odpovědi zněly optimisticky. Podle ředitele obchodu Jiřího Krafta udělá česká značka všechno pro to, aby motocykly dostala na český trh. Vše záleží pouze na homologaci. Indické emisní a další normy jsou samozřejmě o kousek benevolentnější než ty platné v EU, ale přitom z nich do určité míry vychází. Pokud tedy půjdou motorky bez větších komplikací homologovat, není důvod, aby se tu neprodávaly. Zbývá ovšem otázka, kdy to bude. S takhle vyprodanou výrobní kapacitou se nedočkáme úplně brzy…

Reklama

Související témata:
Načítám