Hlavní obsah

Jarní očista auta - dopřejte svému vozu správnou péči!

Foto: Ahifi s.r.o.

Připravte auto na jaro! 6 kroků k čistému autu po zimním období

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima se projeví na exteriéru i interiéru našich plechových mazlíčků. Je čas dostat je opět do formy.

Článek

Během zimního období trpí nejvíce karoserie auta, škaredé počasí se ale projeví i na dalších částech vozidla, včetně interiéru. V tomto článku si shrneme, jak zbavit auto soli a dalších nečistot po zimě a připravit jej na jaro a následující letní měsíce.

1. Vyčištění disků

Nejprve umyjeme kola, v opačném případě bychom mohli zašpinit již umytou karoserii. Využijeme odstraňovač polétavé rzi, který skvěle funguje i jako čistič kol. Doporučujeme přípravek Bilt Hamber Korrosol. Kola opláchněte vodou a následně na ně nastříkejte přípravek. Při silnějším znečištění použijte štěteček na kola a po vyčištění kola opláchněte silným proudem vody.

Foto: Ahifi s.r.o.

Brzy uvidíte reakci, kdy se železité částečky zabarvují do rudé barvy a veškerá špína se začne rozpouštět

2. Umytí karoserie

Před mytím doporučujeme lak dekontaminovat pomocí odstraňovače polétavé rzi. Pro samotné mytí doporučujeme používat autošampon Dodo Juice Born To Be Mild. Ten je vysoce koncentrovaný a můžete ho ředit vodou v poměru až 1:800. To je zhruba 10x více, než je tomu u obyčejných šamponů. Pro co nejefektivnější a nejšetrnější mytí doporučujeme používat mycí rukavici a kvalitní sušicí ručník s vysokou absorpcí vody. Více o mytí auta se dozvíte v našem podrobném článku - Jak bezpečně a efektivně umýt auto.

Foto: Ahifi s.r.o.

Mycí rukavice nabízí oproti klasické houbě mnoho výhod.

3. Ochrana laku

Nejběžnější a nejdostupnější možností je vosk. Ten lak konzervuje a chrání před povětrnostními vlivy. Lak se po navoskování krásně leskne a odpuzuje vodu i nečistoty. Vše o voskování se dozvíte v našem článku, jak navoskovat auto, proto se v tomto článku nebudeme voskování věnovat.

Další možností je autošampon s voskem, ten zanechá na laku tenkou voskovou vrstvu, která dokáže chránit lak po dobu jednoho až dvou týdnů. Mnohem účinnější a odolnější jsou detailery, které dokáží dodat ochranu po dobu i několika měsíců. Doporučujeme zejména detailer s příměsí keramiky Carbon Collective Speciale, který zvyšuje lesk, odpuzuje vodu i nečistoty a chrání lak po dobu až tří měsíců.

Foto: Ahifi s.r.o.

Voskování je stále nejběžnější a nejoblíbenější ochrana laku karoserie automobilu

4. Ochrana kol a pneumatik

Po umytí disky doporučujeme ochránit přípravkem Poorboys Wheel Sealant. Ten zabraňuje usazování brzdového prachu a špíny na kolech. Pokud chcete odolnější ochranu, která vydrží až dva roky, doporučujeme keramický povlak na kola Carbon Collective Platinum Wheels. Detailingoví nadšenci ještě mohou sáhnout po přípravku Dodo Juice Tyromania, který dodá pneumatikám tmavý a matný vzhled, chrání je před vyblednutím a stárnutím a především skvěle odpuzuje vodu i nečistoty. Kompletní návod - Jak čistit a pečovat o alu kola.

Foto: Ahifi s.r.o.

Špičkové přípravky na ochranu hliníkových kol, které je dlouhodobě ochrání před nečistotami a oxidací

5. Čištění skel

Mít perfektně čisté skla je důležité nejen z hlediska estetiky, ale především kvůli bezpečnosti. K tomu všemu vám postačí jediný přípravek a to Dodo Juice Clearly Menthol. Vyčistí veškeré nečistoty jako hmyz, prach, mastnotu a další běžnou špínu usazenou na oknech. Aplikace je velmi jednoduchá, na sklo, popřípadě mikrovláknovou utěrku (ideálně vaflovitou, která je určena pro tyto účely) naneste přípravek a sklo vyčistěte. Následně jej suchou stranou utěrky vyleštěte. Celý návod - Jak pečovat o čelní okno auta.

Foto: Ahifi s.r.o.

Čisticí prostředky na okna, které perfektně vyčistí skla automobilu, zlepší výhled, a tím i bezpečnost

6. Interiér vozidla

Čištění interiéru můžeme rozdělit na několik fází - čištění plastů, koberců a sedaček, případně čištění kožených sedaček. Začněme plasty a palubní deskou. Pokud máte plasty interiéru více znečištěny, doporučujeme v prvé řadě použít přípravek Dodo Juice Total Wipe Out All Purpose Cleaner. Ten perfektně vyčistí veškerou špínu a nečistoty a připraví povrch na následnou impregnaci.

Foto: Ahifi s.r.o.

Poorboy's Natural Look je čistič na palubní desku a další plasty interiéru s patentovanou ochranou proti UV A a UV B záření

Poté doporučujeme použít přípravek Poorboys Natural Look. Ten dodá plastům přirozený matný vzhled, který vydrží i několik měsíců. Celý článek - Čištění přístrojové desky a dalších plastů interiéru.

Nyní se dostáváme k čištění koberečků a plátěných potahů sedaček. Doporučujeme přípravek ValetPro Classic Carpet Cleaner, což je velmi účinný čistič koberců a potahů. Stačí nastříkat, vetřít a pak vysát. Pokud máte kožené sedačky, doporučujeme vám přečíst si náš článek Jak vyčistit kožené sedačky. Jeden tip na závěr. Jestli chcete koberečky a plátěné sedačky ve vašem vozidle udržet dlouhodobě čisté a zajistit, aby byly i voděodolné, doporučujeme hydrofobní textilní povlak Carbon Collective Repel Fabric Protectant.

Pokud hledáte další rady a tipy jak pečovat o váš vůz, koukněte na www.ahifi.cz.

Načítám