Hlavní obsah

James Bond se zazelená a usedne do elektromobilu

Foto: Aston Martin

Aston Martin RapidE

Ikonický James Bond – neboli agent 007 – už za svou předlouhou kariéru (první film se objevil roku 1962, první kniha dokonce 1953), řídil ohromnou spoustu aut. Speciální vozidla z dílen „Q“ byla vždycky vybavená špičkovou technikou a většinu z nich diváci milovali. Ovšem to z nové bondovky, zatím známé pod pracovním názvem Bond 25, si asi moc lidí neoblíbí.

Článek

Když se řekne James Bond, mnoho žen si vybaví Daniela Craiga (který si v novém filmu zahraje popáté a naposled) v dokonalém obleku, jak usrkává protřepané, nemíchané Martini. Mnoho mužů si potom automaticky vybaví Aston Martin DB5, který byl ze všech bondovských aut spolu s ostatními Astony pomyslným vrcholem. Vedle legendárního britského sporťáku ze šedesátých, řídil Bond třeba ještě modernější DBS V12, V12 Vanquish, svalnatý V8 nebo konceptuální DB10, vzniklý výhradně pro účely filmu.

Když odhlédneme od Astonů, vystřídalo se v rukách Jamese Bonda také pár Lotusů Esprit, Toyota 2000 GT, několik BMW, Bentley a příležitostně i Ford Mustang, AMC Hornet nebo třeba tříkolový „tuk-tuk“ Bajaj RE. Výčet aut, která Bond řídil, by vydal na samotnou encyklopedii, v níž by se čas od času objevila i trochu kontroverze. Jmenovitě třeba tehdy, když Bond v Casino Royale z roku 2006 řídil předprodukční Ford Mondeo. Až pozoruhodně obyčejné auto se v bondovce objevilo zkrátka proto, že Ford v danou dobu vlastnil Aston Martin a možnost „product placementu“ se tady přímo nabízela.

Foto: Shutterstock

Aston Martin DB5 agenta 007

Jenomže žádné z dosud propíraných aut se svou kontroverzností nevyrovná tomu, za jehož volant usedne James Bond v rámci již zmiňovaného nového filmu Bond 25. Coby hlavní špiónský vůz totiž agentovi 007 poslouží elektromobil. Konkrétně Aston Martin Rapide E.

Samozřejmě se nejedná o žádné elektrifikované městské vozítko. Rapide E je chystaný elektromobil britské značky, vyvíjený ve spolupráci s Williams Advanced Engineering. Vyroben bude ve striktně omezeném počtu 155 kusů a Aston slibuje velké věci. Elektrický sedan Rapide má zrychlovat z nuly na sto za necelé 4 sekundy, dosahovat maximálky 250 km/h a na jediné nabití ujet přes 320 kilometrů. Tyhle parametry v zásadě dorovnají i Rapide s dvanáctiválcem, takže Bondovi výkon určitě chybět nebude, jenže jak všichni víme, velká spousta nadšenců, mezi nimiž jsou i fandové Jamese Bonda, prostě na výkon v souvislosti s elektrickými auty neslyší.

Začínají se tak opět množit debaty, jestli nám James Bond příliš neměkne a nestává se příliš „politicky korektním“. Na zprávu o elektromobilu reagují někteří fanoušci jako býk na červený hadr. James Bond, kterého vždy doprovázela síla britských benzínových sporťáků, má přesednout do „zeleného“ elektromobilu na popud nového režiséra Cary Joji Fukunaga, který je podle zdrojů The Sun „totální objímač stromů“.

Reklama

Načítám