Hlavní obsah

Jalopnik uspořádal Kafe a káry a my byli u toho

Foto: Archiv Garáž.cz

Náhoda tomu chtěla, že jsem se zatoulal do New Yorku zrovna o tom víkendu, kdy pořádal populární motoristický blog Jalopnik svojí slezinu na podporu amerických obětí letošních hurikánů.

Článek

Kluci z Jalopniku jsou především fandové. Když jsem bydlel rok v New Yorku, stavil jsem se v jejich redakci několikrát, včetně loňské sledovačky Le Mans, a vždycky to byla setkání plná tučných petrolheadských debat a termínů a libůstek, kterým normální smrtelník jen těžko rozumí. I proto jsem neváhal a sednul na první vlak do New Jersey, když mi došlo, že se jejich výjimečné setkání na parkovišti u Prudential Center (domácí základna New Jersey Devils, kde hrál svého času i Jágr) koná právě tuhle neděli, nasednul jsem i s manželkou na první vlak do Newarku. Parkoviště plné aut a lidí je pouhé dvě minuty chůze od nádraží, takže ideální poloha. Nazval jsem v titulku akci Kafe a káry, ale šlo spíš o klasický car meet, tj. klábosení na parkovišti, kam jste si kafe museli přinést odjinud.

Foto: Archiv Garáž.cz

Už samotné shánění parkoviště bylo trochu složitější, což je ostatně důvod, proč se podobných akcí přímo v New Yorku nebo u New Yorku moc nekoná. Jalopnik ostatně musel akci právě kvůli organizačním těžkostem už jednou odložit, což bylo nakonec štěstí, protože v neděli vyšlo skvěle počasí a byla tu i celá řada aut ze širokého okolí, protože jejich majitelé se sjeli na východní pobřeží kvůli Díkuvzdání.

Foto: Archiv Garáž.cz

Na dvou plochách se od dvanácti do čtyř odpoledne vystřídaly desítky aut, ale hlavně se tu dala potkat celá řada super lidiček. Od zasloužilých členů redakce až po členy produkčního týmu /Drive, který to po úspěšné internetové kariéře nyní rozjíždí hlavně na americké televizi NBC Sports s pořadem, v němž mimochodem stále vystupuje i Chris Harris. No ale samozřejmě tu byla hlavně parádní auta. Zlatým a trochu nečekaným hřebem celého programu byl McLaren 720S. Auto, které letos vyhrává ankety ve většině amerických i evropských časopisů, supersporťák s parametry, jež dohání i hypersport McLaren P1. Naživo vypadá parádně a jeho majitel, typický Newyorčan ve středním věku, ho přivezl se svou malou dcerkou na sedačce spolujezdce. Tomu říkám táta! Auto ochotně otevřel a nechal všechny fotit každý čtvereční centimetr. Taky nám prozradil, že svítící motor je super věc, která jeho přátele vždy ohromí. Tedy než si sednou dovnitř a zažijí to zrychlení.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ale nejen supersporty je člověk živ. Na parkovišti byla hotová záplava Focusů RS, ale ty patřily spíš k běžné kulise, stejně jako početný zástup WRX STi... to je prostě místní alternativa ke kalifornským Mustangům a Camarům (těch tu bylo pomálu). Víc nás určitě zaujalo pár vintage poršátek, typicky brutální Lotusy Elise a Exige, ale hlavně se tu našly opravdové klenoty - Pontiac GTO přestavěný pro televizní show o hudební kapele The Monkees, nádherná písečná buggy vycházející z Brouka, přestavěná k nepoznání, Volvo 850R ve špičkovém stavu nebo pár hezky zachovalých BMW M3 E30.

Foto: Archiv Garáž.cz

Hlavně tu ale byla i krásná japonská reprezentace. Všechny generace GT-R, tři nádherné Nissany 240Z a snad půl tuctu Toyot MR2. Vše v krásném stavu, proloženo spíše tuctovkami á la Golf GTI nebo Civic Type R různých generací. Zkrátka byl to dokonalý mix aut a lidí, kdy si vedle sebe klidně stoupnul víc než půl století starý Plymouth, zánovní Holden, načančané Bronco a obyčejné BRZ. Ale všechny patřily lidem, co auťáky žijí a dýchají, takže jste si s nimi parádně popovídali bez ohledu na jejich preference, příjmy nebo třeba věk a pohlaví.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nakonec se to všechno rozjelo do širých koutů a krajů. Občas s pořádně vytočeným motorem, ale jinak ve vší počestnosti, bez driftování a jakýchkoliv karambolů (jak už jsem řekl, Mustangů tu moc nebylo), takže všudypřítomné policejní hlídky neměly důvod zasahovat. Na to, že se tahle akce svolala relativně na poslední chvíli, se nakonec všechno skvěle vyvedlo a účast byla víc než hojná. Tak snad zase někdy příště.

Reklama

Načítám