Hlavní obsah

Jakou rukou otevíráte dveře při vystupování? Jde o bezpečí

Foto: Shutterstock

My řidiči jsme zjevně až neuvěřitelně nebezpečnou skupinou obyvatel. Když zrovna nebouráme při jízdě, jsme svým autem, respektive chováním, nebezpeční i při zastavení. Podle vědců totiž nedáváme dost pozor při vystupování z auta a dveřmi ohrožujeme okolí. Nejvíce na to doplácí motorkáři, cyklisté a chodci.

Článek

Zaparkujete, odepnete pás a chcete vystoupit z auta. Jakou rukou otevřete dveře? Myslíte, že to zní jako malichernost, která nemá na nic vliv? Pak se mýlíte. Podle nizozemských vědců totiž to, jakou rukou otevíráme dveře od auta při zastavení, rozhoduje o tom, jestli těmi dveřmi někoho ohrozíme nebo ne. A vzhledem k tomu, že například v Americe pasažéři automobilů jen otevřením dveří někoho ohrozí nebo mu rovnou ublíží alespoň jedenkrát za den, jde o velký problém.

Otevřené dveře do cesty motorkáři nebo třeba mamince s kočárkem mohou způsobit pořádný průšvih. Málokdo se totiž podívá do zrcátka nebo za sebe, když otevírá dveře. Děláme to zcela bezmyšlenkovitě a automaticky. Podle vědců v Nizozemsku, kde také jinde, když právě zde je až neuvěřitelný počet cyklistů, to má ale řešení.

Stačí dveře od auta otevřít rukou, kterou máte od dveří dál. V případě řidiče a toho, kdo sedí za ním. Je to pravá ruka, v případě spolujezdce a posádky sedící za ním zase ruka levá. Tím, že se za dveřmi musíte otočit celým trupem, se totiž podíváte za sebe a budete mít možnost uvidět případného chodce, motorkáře nebo jiné auto. Řidiče to navíc donutí se podívat do zrcátka, což by měli dělat pokaždé, když z auta vystupují. Jakkoliv to zní jako maličkost, praxe ukazuje, že pomáhá. Proto ji právě v Nizozemí začali vyučovat i v autoškolách.

Reklama

Související témata:
Načítám