Hlavní obsah

Jako Mr. Bean: Jak se řídí auto z křesla na střeše?

Foto: Rowan Atkinson

Mr. Bean ve svých skečích Mini proslavil, nejvíc pak ve scénce, kdy ho řídil z křesla přivázaného na střeše. Bláznivé? Jistě, nakonec v komedii je možné úplně všechno. Ale šlo by něco takového skutečně realizovat? Bylo by to srandovní svezení, nebo jen zkratka na cestě na onen svět? Naštěstí to někdo vyzkoušel, abyste vy nemuseli!

Článek

Tu scénku určitě sami znáte, tak jen krátce: Mr. Bean vyrazil na oblíbený novoroční výprodej, ale nakoupil toho tolik, že se do Mini nacpaného věcmi nevešel on sám. Vyřešil to elegantně – nasedl do nového křesla přivázaného ke střeše, volantem točil pomocí provázků a svázanými smetáky ovládal pedály. Pak už jen stačilo nastartovat, vytáhnout cihlu zpod předního kola a povolit spojku… a mohl vyrazit s nadměrným nákupem domů.

Byla to jedna z geniálních scének Rowana Atkinsona – a geniální byla i v tom, že byla naprosto reálná! Auto nebylo ovládané na dálku ani se v kabině se neskrýval žádný jiný řidič, on z toho křesla na střeše auto skutečně řídil. Dokázal to nedávno na automobilové slavnosti v britském Goodwoodu, kde se ve stejném autě řízeném ze střechy zapojil do průvodu Mini na okruhu.

Dobře, takže to zjevně možné je. Ale dokázali byste něco takového postavit i doma? Ruští automobiloví kutilové z Garage 54 prostě nedokázali odolat, aby to nevyzkoušeli. Na střechu ošuntělého BMW E30 přivrtali křeslo, volant přivázali špagáty a pedály ovládali dvěma svázanými smetáky, přesně jako v originální scénce. A vyrazili do běžného provozu!

V Rusku na silnicích je k vidění hodně neobvyklých věcí – například pobíhající opilci, lidé skateboardující na odpadkových kontejnerech, auta plná domácích zvířat, nějaké to střílení a přistávající stíhačky. Ale člověk řídící auto z křesla na střeše byl kvalitní atrakcí i pro otrlé ruské chodce zvyklé na ledacos.

Celý experiment nakonec skončil až nečekaným úspěchem a překvapivým skóre 0 mrtvých. Přesto bychom vám doporučovali to doma přeci jen raději nezkoušet, zpoza volantu se auto řídí daleko lépe…

Reklama

Načítám