Hlavní obsah

Jaká auta volí české a slovenské maminky? Výběr nepřekvapí

Foto: Shutterstock

Jestli si stále myslíte, že ženy auta vybírají maximálně podle barvy karoserie nebo čalounění, moc se pletete. Ženy, maminky malých dětí nevyjímaje, obvykle moc dobře vědí, co chtějí, jakou motorizaci vyžadují a jak velké auto potřebují. Ve všem, čemu přikládají důležitost, se vyznají a ze svých požadavků jen nerady ustupují.

Článek

U příležitosti nedávného Dne matek se prodejce ojetých automobilů AAA Auto rozhodl udělat průzkum mezi českými a slovenskými maminkami, aby zjistil, jaká auta vlastně preferují. A výsledky svým způsobem nepřekvapí. Mámy malých dětí v drtivé většině případů sahají po vozech rodinného typu, tedy po SUV, MPV nebo po vozech typu kombi. Zajímavé je, že české maminky jsou oproti těm slovenským mnohem praktičtější a více myslí na bezpečnost. Slovenské maminky řeší třeba i druh převodovky a dopřejí si i masážní sedadla. Zrovna tyto dva výbavové stupně české maminky neřeší skoro vůbec. Obě skupiny pak bezvýhradně požadují, aby jejich nová ojetina měla systém Isofix, ale třeba parkovací asistenty volí jen asi polovina maminek.

z průzkumu mezi maminkami od 25 do 45 let vyplynulo, že české mámy stále častěji kupují velkoprostorové automobily a automatickou převodovkou. Letos si je pořídilo již 21 % žen, což je o 5 % více než v loňském roce, přičemž takto vybírají nejčastěji maminky do 34 let. Takřka 70 % všech žen vsadí i na tempomat, 45 % na handsfree, 43 % na parkovací senzory a 60 % maminek, především těch slovenských, pak i na masážní sedadla. Oblibě se začínají těšit taky pomocníci, jako je asistent rozjezdu do kopce nebo systém udržení auta v jízdním v pruhu.

„Srovnáme-li poptávku českých a slovenských maminek po automobilech, Češky jsou o dost praktičtější. Raději upřednostní bezpečnostní prvky a velikost zavazadlového prostoru. Slovenky naopak kladou důraz na komfortní prvky a obecně vyšší standard aut. S tím souvisí i průměrná cena automobilů, kdy Češky zaplatí i o 12 000 Kč méně. Ušetřené peníze raději investují do rodiny a společných zážitků na úkor komfortních prvků, jako jsou masážní sedadla nebo navigace. Naopak dbají i na počet najetých kilometrů a oproti Slovenkám si pořizují méně ojeté automobily. Mezi nejoblíbenější modely Češek patří Škoda Octavia, Škoda Fabia a Volkswagen Passat,“ vysvětluje Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny Aures Holdings, kam patří značka AAA AUTO.

Nejoblíbenější modely mezi českými maminkami:

1. Škoda Octavia

2. Škoda Fabia

3. Volkswagen Passat

4. Hyundai i30

5. Ford Focus

6. Ford Mondeo

7. Volkswagen Touran

8. Kia Sportage

9. Škoda Superb

10. Kia Ceed

Nejoblíbenější modely mezi slovenskými maminkami:

1. Škoda Octavia

2. Škoda Fabia

3. Volkswagen Passat

4. Ford Focus

5. Hyundai ix35

6. Kia Sportage

7. Nissan Qashqai

8. Škoda Superb

9. Audi A4

10. Volkswagen Golf

Reklama

Načítám