Hlavní obsah

Jak ušetřit za půjčení auta nejen na dovolené? Tipy a rady

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auto z půjčovny si minimálně jednou za život půjčí snad každý. Když ne u nás v Česku, tak určitě někde na dovolené. Jak ale nenaletět na triky autopůjčoven? Připravili jsme pro vás malý seznam toho, na co si dát při půjčování vozu pozor a jak ušetřit leckdy nemalé peníze.

Článek

Cena

Základem je nepůjčit si auto hned v té první půjčovně, kterou po vystoupení z letadla na dovolené uvidíte. Ty nejvíc na očích bývají totiž zpravidla nejdražší. Občas stačí ujít o pár desítek metrů více, třeba za roh, a můžete pořídit i o polovinu levněji. Pokud máte před dovolenou čas, ideálně si projděte nabídky a ceníky ještě z pohodlí domova a v dané destinaci jděte, jak se říká, na jisto. Také platí, že půjčovny na letišti bývají o dost dražší než ty ve městě. Pokud tedy chcete ušetřit, nebojte se z letiště popojet například autobusem do města a auto si půjčte až tam.

Pokud si neplánujete půjčit auto na celou dovolenou, ale jen na několik málo dní, můžete při plánování výletů zohlednit i proměnlivost cen během týdne. V turistických lokalitách bývá půjčovné přes víkend zpravidla vyšší než v pracovní dny, naopak tam, kam se jezdí za byznysem, to může být i opačně.

Rezervace

Pokud víte již dlouho dopředu, kdy budete v dané destinaci auto potřebovat, není nic lepšího než si ho zarezervovat s předstihem. Čím více dopředu si auto objednáte, tím více ušetříte a tím větší budete mít výběr. Čím více aut má totiž v daném termínu autopůjčovna již pronajatých, tím dražší jsou auta volná. V tomhle autopůjčovny fungují úplně stejně jako například hotely nebo letecké společnosti.

Doba vypůjčení

Může to znít překvapivě, ale někdy můžete paradoxně za více dní zaplatit méně. Občas bývá cena výpůjčky na čtyři dny nižší než na tři dny a cena za sedm dní nižší než za dní šest. Logiku v tom nehledejte a než objednávku odešlete, zkuste si jen tak na zkoušku přihodit jeden den navíc, možná budete mile překvapeni.

Pojištění

Zdánlivě nenápadná položka ve výpůjční smlouvě, ovšem velmi důležitá. Tady se dá opravdu hodně ztratit. Některé půjčovny už v ceně nabízejí základní pojištění, jiné o něm mlčí a čekají, jak se zařídíte sami. Rozhodně na této položce nedoporučujeme šetřit, raději si k základní pojistce připlaťte za lepší pojištění, protože v případě nehody či odtahu byste se pak mohli divit. Autopůjčovny si zpravidla na začátku vezmou číslo vaší kreditní karty a na účtu vám zablokují určitou částku jako kauci za vypůjčený vůz. V případě problémů pak rádi částku blokují až do doby, kdy mají vše od pojišťovny zaplacené, což může v některých případech trvat i několik měsíců. A pokud nemáte dobré pojištění, peníze vám také vrátit vůbec nemusejí. Podmínky pojištění a hrazení škod si proto ve smlouvě vždy velmi pečlivě prostudujte.

Foto: Shutterstock

Před podpisem si výpůjční smlouvu důkladně přečtěte, v případě problémů tak předejdete nepříjemným překvapením

Výběr auta

Jasně, je to dovolená, takže si ji chcete užít naplno a jezdit něčím hezkým a pohodlným. Pokud ale plánujete najet větší porci kilometrů, myslete i na výdaje za palivo. Místo velké čtyřkolky, s kterou stejně neopustíte zpevněnou silnici, vezměte raději něco menšího, nebo rovnou třeba hybrid.

Počet řidičů

Pokud se chystáte na delší cestu, při které bude zapotřebí se v řízení střídat, zaneste do smlouvy skutečně všechny osoby, které budou auto řídit. Vyjde to sice o něco dráž, než když bude řídit jen jedna osoba, ale pokud by se něco stalo a za volantem zrovna seděl někdo, kdo není uveden ve smlouvě jako řidič, pojišťovna nezaplatí nic.

Přebrání vozu

Při přebírce vypůjčeného vozu si auto pořádně prohlédněte a trvejte na zanesení veškerých, byť drobných poškození do předávacího protokolu. Pro klid v duši si klidně stav vozu při přebírání detailně nafoťte. Vyhnete se tak při jeho vrácení sporům o to, co už na voze bylo a co jste údajně udělali vy. Kromě oděrek na laku se zaměřte i na disky kol nebo čelní sklo vozu. Některé méně solidní autopůjčovny totiž při vracení vozu své klienty rády zkouší obrat o poplatek za poškození, které na autě už dávno bylo (a oni to moc dobře vědí).

Vracejte s plnou

Pokud je v podmínkách, že máte vrátit vůz plně dotankovaný, udělejte tak. Doplacení chybějícího paliva v autopůjčovně se vám totiž může pěkně prodražit - většinou si účtují mnohem vyšší cenu, než jakou byste nechali u čerpací stanice.

Koupě místo výpůjčky

Při dlouhodobějších výpůjčkách vyjde v některých destinacích levněji si auto koupit a na konci vašeho pobytu ho za téměř stejnou cenu prodat. Týká se to například Austrálie, Nového Zélandu, Spojených států nebo Kanady. V některých hostelech ve výše uvedených zemích dokonce najdete nabídky na prodej takových vozů.

Půjčujete si na dovolené auto?
Ano, na jednom místě bych celou dovolenou nevydržel(a)
45,8 %
Ano, ale jen když je to opravdu nevyhnutelné
20,1 %
Ne, raději jezdím do destinací, kam dojedu vlastním vozem
34,1 %
Celkem hlasovalo 463 čtenářů.

Reklama

Načítám