Hlavní obsah

Jak se zachovat při konfliktu s agresivním řidičem?

Foto: Shutterstock

Není to naštěstí tak obvyklá situace, že bychom se s ní osobně setkávali na silnicích denně. Narazit na agresivního řidiče, či rovnou tzv. vybržďovače, může někdy ale každý. A proto je dobré vědět, jak se v takové chvíli zachovat, abychom minimalizovali rizika nehody, která je v takové chvíli někdy blíž, než by se mohlo zdát.

Článek

Není pochyb o tom, že se mezi námi na silnicích pohybují osoby, které to nejspíše nemají v hlavě tak úplně v pořádku. Jednou za čas někoho takového potká snad každý. V „lepším” případě se jedná o nebezpečné předjíždění nebo nedočkavé troubení, v tom horším o vybržďování, vytlačování ze silnice či fyzické napadení.

To vše jsme už na českých silnicích zažili. Vzpomeňme například na Luboše Lacinu, který v roce 2010 vytlačil na dálnici D1 svým superbem řidičku mimo vozovku. Stalo se tak kvůli tomu, že podle něj jela příliš pomalu a brzdila ho. Dostal za to pětiletý trest vězení, odseděl si však jen polovinu, v únoru 2014 byl podmínečně propuštěn.

Dalším známým pirátem českých silnic je Aleš Trpišovský. Arogantní podnikatel se zálibou v registračních značkách na přání (ještě v době, kdy se oficiálně nenabízely) „školil” řidiče vybržďováním. V prosinci 2010 vybrzdil na D1 krátce po sobě hned dvě vozidla, z nichž jedno havarovalo. Podle svědků, kteří se po tomto incidentu ozvali policii, se ale zdá, že se nejednalo zdaleka o ojedinělý případ. Trpišovský dostal zákaz řízení na sedm let a podmínku, kterou mu odpustil prezident Václav Klaus v rámci své hromadné amnestie.

Říkáte si, co s nimi? Bohužel asi nic, takoví lidé budou vždycky mezi námi. Co ale můžeme udělat je, když se připravíme na to, že se s nimi můžeme na silnici setkat. Správná reakce nás pak může ochránit před případnou nehodou.

Co tedy dělat, když „zkřížíme” cestu člověku, který nás za to chce následně trestat vybržďováním? „Univerzální recept neexistuje, určitě bychom se ale měli snažit takovému člověku pokud možno vyhnout a neplést se mu do cesty,” radí tiskový mluvčí ÚAMK Igor Sirota. Podle něj je lepší upozadit své ego a chovat se maximálně pasivně.

„Pokud nás agresivní řidič vybržďuje na víceproudé komunikaci, je lepší kromě brzdění také uhnout do pravého pruhu, pokud je volný, a nechat agresora odjet,” doporučuje Igor Sirota a dodává, že určitě nemáme na vybržďovače troubit, blikat či jakkoliv gestikulovat. Samozřejmostí je, že bychom také neměli v žádném případě agresivní chování oplácet, tedy snažit se agresora předjet a udělat mu to samé.

Foto: Shutterstock

Na agresivního řidiče netrubte, neblikejte, ani nijak negestikulujte

V některých případech je dobré ohlásit takové jednání také na policii. A to i v případě, že nedojde ke srážce ani žádné jiné škodě. „Je pravděpodobné, že se bude agresivní řidič chovat podobně i k dalším účastníkům silničního provozu, je proto dobré na něho upozornit policii. Pokud by pak došlo v jiném případě k nehodě, může mu být naše telefonické oznámení také v rámci vyšetřování přičteno,” vysvětluje mluvčí Sirota a doporučuje si pokud možno zapamatovat registrační značku vozu, případně popsat alespoň typ a barvu auta.

Řada řidičů také vozí v dnešní době na čelním skle připevněnou tzv. on-board kameru, která zaznamenává dění před vozem. Dojde-li k tomu, že se stanete obětí agresivního vybržďovače, můžete záznam poskytnout policii a ta se tím bude zabývat: „Musíte podat oznámení, poskytnete svědectví, předáte záznam a policie pak bude konkrétní případ vyhodnocovat, řidiče si předvolá a případně zahájí přestupkové řízení,” popsala pro Garáž.cz postup tisková mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová.

V souvislosti s pořizováním záznamu incidentu ale musíme být opatrní, postih by totiž za jistých okolností mohl hrozit i nám. Tedy ne za samotné pořízení záznamu, ale za jeho případné zveřejnění například na internetu. Taková videa proto raději nikdy nezveřejňujte na sociálních sítích. A pokud ano, tak jedině se zarastrovanou registrační značkou viníka. Jinak by se naše touha po spravedlnosti mohla rychle obrátit proti nám.

Setkali jste se někdy s agresivním chováním jiného řidiče?
Ano, stává se mi to poměrně běžně
69,4 %
Jen jednou a bylo to děsivé
16,8 %
Ne, nic takového mě nikdy nepotkalo
13,8 %
Celkem hlasovalo 8401 čtenářů.

Reklama

Načítám