Hlavní obsah

Jak prodat ojeté auto? Zkusit to sám, nebo jít do bazaru?

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej ojetého auta lze vlastně provést třemi různými způsoby. Buď si můžete podat soukromý inzerát a čekat, až se vám někdo ozve, postavit auto do bazaru ke komisnímu prodeji, nebo auto do bazaru odvézt a doufat, že ho od vás autobazar vykoupí.

Článek

Jednou prostě přijde doba, kdy bude potřeba své ojeté auto vyměnit za jiné, případně jen prodat. Ačkoli má většina lidí základní představu, jak to udělat, jsou vlastně tři způsoby prodeje vlastního ojetého auta. Představme si je a popišme si základní výhody a také nevýhody, na které je potřeba myslet, když se pro konkrétní způsob prodeje rozhodnete. Každý si pak musí rozmyslet, co je pro něj nejlepší a nejvýhodnější způsob prodeje ojetiny.

Soukromý inzerát

Výhody:

  • Šance prodat auto za lepší cenu
  • Máte celý proces pod kontrolou

Nevýhody:

  • Musíte být trpěliví
  • Ze zákona ručíte za skryté vady
  • Nesete odpovědnost za to, že se auto převede na nového majitele

Prodej přes vlastní soukromý inzerát je stále velmi častý způsob, jak lidé prodávají svá auta. Vyhledávaný je především těmi, kteří chtějí mít celý proces prodeje auta pod kontrolou. Spíše lze ale takový způsob prodeje doporučit jen tomu, kdo chce za své auto dostat maximum peněz a zároveň na jeho prodej nepospíchá. Pokud totiž neprodáváte naftovou Octavii nebo jiné auto, o které je na trhu zájem, na kupce si počkáte. A někdy klidně i několik měsíců.

Nespoléhejte se, že auto prodáte hned prvnímu zájemci. Lidé také zapomínají na to, že ze zákona ručí za vady, které auto mělo v době prodeje. Důležitá je tedy nejen dobrá kupní smlouva, ale především přiznání všeho, co o autě víte. Pokud třeba prodávajícímu zatajíte, že bylo auto bourané a on to zjistí, může vás tahat po soudech kvůli (oprávněné) slevě z kupní ceny.

Další nevýhodou je skutečnost, že vy jako prodávající ručíte za to, že si nový majitel auto převede na sebe. Proto je dobré se o převod jako takový postarat osobně a od nového majitele si nechat vystavit plnou moc na převod vozidla na něj (případně rovnou zajdete na úřad spolu). Bude vás to stát čas navíc, ale aspoň budete mít celý proces  pod kontrolou až do konce.

Tipy a rady pro soukromý prodej:

Vytvořte kvalitní inzerát s přesnými informacemi, bez pravopisných chyb a s kvalitními aktuálními fotografiemi. Připravte také veškerou dokumentaci k autu. Při jednání s kupcem buďte otevření a féroví. Na druhou stranu není potřeba se vnucovat zbytečně nízkou cenou. Udělejte si proto dopředu rešerši ať víte, za kolik se podobná auta prodávají. Nikdy nedávejte auto z ruky, dokud nemáte na stole všechny peníze.

Komisní prodej

Výhody:

  • Jednodušší a rychlejší prodej
  • Bazar často vyřídí dokumentaci za vás

Nevýhody:

  • Bazar bude chtít provizi
  • Nevíte, co se s autem děje

Komisní prodej funguje tak, že odvezete auto do bazaru, ten ho vystaví na své ploše a stará se o jeho propagaci, a pak si z prodeje vezme provizi. Lepší bazar se postará nejen o propagaci auta, ale i o veškerou dokumentaci spojenou s prodejem. Auto ale nemáte pod kontrolou a nevíte, co se s ním děje. Nemáte také ošetřeno, jak dobře bazar auto prezentuje a kdo s autem jezdí.

Svým způsobem se ale nic nemění na tom, že pořád ručíte za skryté vady novému majiteli vy, protože bazar je pouze zprostředkovatel a vy stále majitel auta. Tento způsob prodeje ojetého auta je tak smyslupný především pro toho, kdo už jiné auto má a nemá prostor starší auto někde parkovat, případně prostě nemá čas se starat o jeho prodej. Přesto je v dnešní době asi lepší nabídnout vůz autobazaru.

Tipy a rady pro komisní prodej:

Vyberte si spolehlivý bazar, který se postará o dostatečnou propagaci a také o auto během doby, kdy je u něj na ploše. Předem si domluvte podmínky, za jakých se auto prodá. Zájemce bude nejprve jednat s bazarem, proto si dopředu domluvte, kam lze s cenou zajít (smlouvat bude každý). Také si předem s bazarem dohodněte podmínky a jeho provizi. Vše mějte na papíře.

Výkup v autobazaru

Výhody:

  • Rychlý prodej
  • Peníze dostanete hned na ruku
  • Bazar vyřídí dokumentaci
  • Bazar také přebírá veškeré záruky
  • Možnost vybrat si rovnou jiné auto

Nevýhody:

  • Za auto zpravidla dostanete méně peněz

Výkup ojetiny v autobazaru má pro prodávajícího řadu výhod a každý si musí zvážit, jestli tyto výhody vyváží jednu nevýhodu. Tou je zpravidla skutečnost, že za své auto dostanete o něco méně peněz, než kdybyste ho prodávali přes soukromý inzerát. Ale autobazary nejsou charitativní organizace a prostě musí vydělávat peníze. Navíc mají se samotným výkupem auta a jeho prodejem další starosti.

Na druhou stranu pokud autobazar projeví o vaše auto zájem a chce ho vykoupit, dá vám zpravidla peníze hned a na ruku. Vyřídí také veškerou dokumentaci, takže vy vlastně jen podepíšete smlouvu, dostanete peníze a můžete jít domů. Autobazar za vás také přebírá veškeré záruky vůči dalšímu majiteli. Smysl má takový prodej auta hlavně u lidí, kteří chtějí rovnou jiné ojeté auto. Na ploše autobazaru si totiž můžete rovnou vybrat jiný vůz.

Tipy a rady pro prodej auta do bazaru:

Připravte se na to, že bazar bude auto prověřovat nějaký čas, nebude to trvat pět minut. Dopředu se s výkupem domluvte, ať víte, co máte všechno přivézt, protože pak celý proces proběhne rychleji. Počítejte s tím, že vám autobazar nedá za auto tolik, kolik jste čekali, ale zase mějte svoji důstojnost. Nesnažte se bazaru zatajit vady auta, stejně na všechno přijde.

Každý si musí zvážit, jaký typ prodeje mu vyhovuje. Záleží na tom, jak na prodej auta pospícháte a zda jste ochotni podstoupit rizika, která každý typ prodeje obnáší.

Reklama

Načítám