Hlavní obsah

Jak předejít problémům v myčce a kdo hradí případné škody?

Foto: Shutterstock

Čisté auto chce mít snad každý. Někdo na tom skutečně lpí a svému plechovému miláčkovi dopřává důkladnou očistu takřka obden, jiní do myčky s autem nezajedou, jak je rok dlouhý. Alespoň jednou za čas ale auto v automatické myčce myje skoro každý. A asi každého už někdy napadlo, co by se tak asi stalo, kdyby do ní například špatně najel…

Článek

Poškodit si auto v automyčce není zase tak složité, naštěstí k tomu ale často nedochází. Pokud totiž dodržujete provozní řád myčky a nespletete si například při řazení jedničku se zpátečkou, je poškození vozu takřka nemožné. Hoď ale kamenem, kdo nikdy neudělal chybu.

Obecně lze příčiny poškození vozu v myčce rozdělit na tři skupiny - škody způsobené vlastní neopatrností, potom nehody a nakonec škody způsobené vinou myčky. Možnost nárokování případné škody se pak v každé ze zmíněných kategorií podstatně liší.

Škody způsobené vlastní neopatrností

V případě, že škoda na autě vznikne vlastním zaviněním, máme většinou s náhradou škody smůlu. Obracet se s takovou škodou na provozovatele myčky je pochopitelně zbytečné a nepochodíme ani u pojišťovny, u které máme havarijní pojištění. „Typicky jde o situace, kdy se něco stane proto, že motorista nesklopí zpětná zrcátka, nesundá či nesklopí střešní anténu nebo nezavře okno,“ vysvětluje tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jan Marek. Jedná se o pochybení řidiče a na takové případy se havarijní pojištění nikdy nevztahuje.

Nehoda v myčce

Z havarijního pojištění lze naopak hradit škody, které vzniknou vlastním pohybem auta v myčce. „Setkali jsme se s případem, kdy majitel škodovky zazmatkoval a na konci procesu mytí s autem nacouval do ramene mycí linky. Místo jízdy vpřed zkrátka couval. Následkem toho si rozbil nejen zadní okno, ale promáčkl si i páté dveře a nárazník. Škoda na rodinném kombíku přesáhla částku 50 tisíc korun,“ popisuje praxi Jan Marek.

Pokud tedy v myčce bouráte, například při vjíždění do ní nedobrzdíte nebo najedete do její konstrukce, vztahují se na to stejná pravidla, jako byste bourali kdekoliv jinde a škodu na voze můžete nárokovat z havarijního pojištění, pokud ho máte sjednané. Pokud by u auta došlo pouze k rozbití skla, je možné takovou událost hradit z připojištění autoskel.

Foto: Shutterstock

Při vjíždění do myčky nekoukejte do telefonu, ale raději se soustřeďte na vjíždění. Může vám to ušetřit dost peněz

Vina myčky

Bohužel se může v některých případech stát, že i když uděláte všechno tak, jak máte, dojde například vinou poruchy k poškození vozu myčkou. V takových případech je možné náhradu škody požadovat po provozovateli myčky. Důležité je ale striktně dodržovat pravidla a pokyny provozovatele, které bývají vyvěšené na viditelném místě u vjezdu do myčky. Jinak vám provozovatel odmítne škodu uhradit.

Pokud vám kartáč myčky poškodí například střešní anténu, kterou jste před mytím neodmontovali, budete požadovat odškodnění marně. Totéž platí i pro samoobslužné mycí boxy, kde může největší potíže napáchat špatné zacházení s wapkou. I tady je nutné dodržovat návod provozovatele, jinak vám případnou škodu nikdo neuhradí.

A na co si tedy dát při použití automyčky pozor?

  • Dodržujte pravidla vyvěšená u vjezdu do myčky
  • Vypínejte zapalování. Eliminujete tím nechtěné spuštění některých elektronických asistentů, jako je například dešťový senzor
  • Dávejte pozor při vjíždění do myčky i při výjezdu, věnujte pozornost řazení rychlostního stupně, nerozptylujte se telefonem
  • Máte-li oblíbenou a odzkoušenou myčku, využívejte ji a zbytečně neexperimentujte
  • Pokud už se něco stane, vše zdokumentujte do největšího detailu. Ať už budete hradit škodu z vlastního havarijního pojištění, nebo ji budete chtít uplatit u provozovatele myčky, prokázat, co se stalo, bude vždy na vás
Bojíte se poškození vozu v automatické myčce?
Ano, do myčky raději nejezdím
20,3 %
Ano, ale dávám si pozor
16,2 %
Ne, není důvod, pokud dělám vše, jak mám
63,5 %
Celkem hlasovalo 1437 čtenářů.

Reklama

Načítám