Hlavní obsah

Jak kluci na pionýrech objeli Svět a napálili internet

Foto: S Jawou na cestách

Když kluci napsali, že pojedou přes Jerusalem, nelhali, avšak zároveň neprozradili onu dokonalou pointu. Tušíte už, o co tady jde?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetový troll je člověk, který na diskusních fórech, chatech nebo zkrátka na síti záměrně provokuje, vyvolává vášnivé debaty, případně si z lidí dělá legraci. Ukázkový trolling předvedl Michal Franc, protagonista projektu S Jawou na cestách, který se spolu s kolegou Pepou Kmentem vydal na cestu kolem Světa. A když prozradíme, že oba neopustili hranice republiky, mnozí z vás už jistě tuší, o co tady jde.

Článek

Když jsme cestovatele a aktéra projektu S Jawou na cestách Michala France krátce po oznámení cesty kolem Světa oslovili se záplavou otázek, prozradil nám pointu příběhu, a začal tak vlastně sklízet první plody internetového trollingu. Věrohodně napsané oznámení nikoho nenechalo na pochybách, že kontrolor z laboratoře definitivně propadl jawám a vyráží na předlouhou cestu. Tuhle návnadu sežrali úplně všichni včetně nás.

Z průvodních fotek bylo nanejvýš jasné, že Michal a jeho kolega Pepa (projekt The Best Jawa) balí věci na dobrodružnou expedici, ladí svoje stroje a nejspíš se doma jen tak neukážou. Výprava 25. července 2020 v pořádku odstartovala a všichni si mysleli, že dva dobrodruzi skutečně frčí za státní hranice. Jenže k odhalení pointy došlo ještě ten samý den večer.

Foto: S Jawou na cestách

Zprvu to vážně vypadalo, že se dva aktéři vydávají na dalekou cestu za hranice naší republiky

Na Facebooku S Jawou na cestách se objevil první příspěvek, který hlásal úspěšný start z Červeného Kostelce a brzký dojezd do Polska, které kluci přejeli za necelých pět minut. Už chápete? Napovíme. Polsko je malá osada na Náchodsku. Netřeba připomínat, že jimi zdolané Benátky nebo Betlém leží v Královéhradeckém kraji. A takhle to šlo dál.

Foto: S Jawou na cestách

Cestovatelé skutečně dojeli do Benátek, jenom ne do těch italských

Druhý den Michala zradil jeho „fichtl“, takže se od Pepy dočasně odpojil. Další den však byl zpátky a celý projekt si mohl do diáře zapsat zdolaný Janov, Petrohrad, Krakov, Srbsko, Ameriku, Jerusalem, Katovice, Mnichov. Zde skutečně nešlo o světová města či místa, nýbrž o obce a osady ve středu a na západě Čech. Tohle by nezvládl ani Chuck Norris.

Není svět jako Svět

Dne 28. července výprava skutečně objela Svět – třeboňský rybník. A co New York, Bosna, London, Paříž, Texas? Opět obce a osady v České republice. Už chápete tu genialitu a vytříbenost zdravého trollingu? Michal s Pepou zkrátka dostali každého. Když vám řekneme, že pátý den putování navštívili Košice, Drážďany, Vídeň a Černou Horu, už se nebudete divit.

Foto: S Jawou na cestách

Dokonce i v logu expedice všichni viděli, že kluci plánují objet naši kulatou planetu. Zatímco oni od začátku věděli, že půjde jen o třeboňský rybník

Zatímco většina z nás byla v práci, Michalova jawa dorazila 30. července 2020 do Chocně, kde túra oficiálně skončila. Michal zvládl šestidenní cestu kolem Světa vinou poruchy s nájezdem 920 kilometrů, zatímco Pepa ujel 1 089 kilometrů. Místo ukončení bylo vybráno cíleně jako pietní vzpomínka na Martina Gregora z Chocně, který s Michalem na jawách roky cestoval, ale vloni bohužel zemřel na následky autonehody.

Foto: S Jawou na cestách

Kdo by čekal, že dobrodruzi objedou Svět a bezpečně dorazí domů za necelý týden?

Tak či onak tento projekt ukázal, že ani v této poněkud zvláštní době se někdo nebojí vytvářet potenciálně velké projekty zaobalené tajemstvím, které pak vyústí v až neuvěřitelnou legraci. Zkrátka tohle se našim „jawařům“ povedlo.

Zádumčivost nad mapou

Samozřejmě nám to nedalo a Michala France jsme hned požádali o krátký rozhovor a rozklíčování celé situace.

Michale, jak tě to napadlo?

Od prosince jsme plánovali jinou výpravu, prozatím tu největší a nejnáročnější, ale přípravy nabourala koronavirová krize, takže jsme ji museli odložit. Vymýšleli jsme, kam vyrazit po Čechách, aby to bylo trošku jiné a zajímavé. Zíralo do mapy a hledalo a hledalo. A najednou jsme to měli před očima. Města, vesnice, osady či samoty, které nesou zahraniční názvy. A tak vznikla cesta kolem Světa. Chtěli jsme ukázat místa v Česku, o kterých jste možná nikdy neslyšeli.

Foto: S Jawou na cestách

V českém Mnichově sídlo BMW určitě nehledejte

Řekl jsi o tom někomu? Přece jen pointu cesty se podařilo utajit až do poslední chvíle

Věděla o tom jen rodina a pár kamarádů. Všichni ostatní si mysleli, že opravdu vyrážíme na cestu kolem světa. Naše oznámení bylo psané ale tak, abychom nelhali, ale aby to vypadalo na opravdovou cestu kolem světa. Takže nikde nepadlo slovo hranice, jiný stát, popřípadě vízum.

Foto: S Jawou na cestách

Víte, že v Česku máme New York? Jde o malou osadu v Jihočeském kraji

Psalo ti hodně lidí po oznámení této výpravy?

Hned po zveřejnění psala spousta lidí, kteří nám přáli šťastnou a bezproblémovou cestu. Až jsem si říkal, jestli to neprozradím, aby pak nebyli zklamaní. Nakonec jsem to vydržel a mlčel. Když jsme pak v sobotu odhalili, jak to je, byl jsem mile překvapen, protože to všichni vzali s humorem a všem to přišlo jako originální nápad. Dokonce nám před zveřejněním psaly i firmy a nabízely pomoc. Nebo několik médií, včetně vás.

Foto: S Jawou na cestách

Michala neodradila ani závada na jeho motocyklu. Pepa sice jel chvíli sám, ovšem ne dlouho

Máš radost, že se vám povedlo tolik lidí zdravě nachytat?

Ani ne radost, že jsme někoho nachytali, ale jsem rád, že se to lidem líbilo a že i po odhalení pointy nás dále sledovali a denně se bavili nad tím, jaké destinace jsme navštívili. Momentálně už vím o pár lidech, které tato cesta inspirovala a vydají se na ni taky.

Foto: S Jawou na cestách

Opravdovým cílem cesty kolem Světa bylo pobavit veřejnost, což se nanejvýš povedlo

Co plánuješ v rámci cestování dál?

Nápadů je hodně, ale v dnešní nejisté době se velké cesty nedají zatím moc plánovat. Pro letošek už nechám motorku v garáži a na příští rok se teprve uvidí. Každopádně budu posouvat dál hranice i možnosti slaboučké Jawy Pionýr ze 70. let.

Pokud vás zajímá, kde všude cestovatelé byli, mrkněte na jejich facebookové stránky. Najdete tam mimo snímků dokazujících legitimitu návštěv také některé GPS souřadnice, takže se na vybraná místa můžete přijet podívat taky. A Michal s Pepou u nás mají pivo, protože takhle perfektní trolling se jen tak nevidí.

Reklama

Související témata:
Načítám