Hlavní obsah

Jak funguje Apple CarPlay a jak vám zjednoduší život?

Foto: Patrik Svatoš

Apple CarPlay

Automobilky se předhánějí o to, kdo nabídne lepší a přehlednější infotainment systém. Některé na to jdou výhradně přes dotykové displeje a jiné volí kombinaci dotyku s trackpadem svého druhu. Ať tak či onak, všechno tohle se dá i přeskočit, protože spousta z vás může využívat Apple CarPlay.

Článek

Apple CarPlay je systém umožňující zrcadlení vybraných aplikací z vašeho iPhonu přímo na obrazovku infotainmentu vozu, přes kterou je můžete i ovládat. To znamená, že pokud jste například zvyklí nechat se vést navigací Waze a poslouchat u toho hity ze Spotify, stačí připojit iPhone přes kabel k autu a nechat ho odložený v přihrádce. Všechno pak máte na dosah přímo přes infotainment vašeho auta. Podmínkou je vlastnit minimálně iPhone 5 a auto, které CarPlay podporuje (což na českém trhu CarPlay překvapivě neplatí například pro BMW či Toyotu).

CarPlay je pro spuštění velmi jednoduchý systém. Potřebujete k tomu pouze nastartovaný motor, aktivovanou hlasovou asistentku Siri ve vašem iPhonu a nabíjecí kabel, který připojíte k USB konektoru a následně ho připojíte i k telefonu. Apple CarPlay automaticky naběhne, případně se vás infotainment ve voze zeptá, zda chcete CarPlay použít. Mobil totiž můžete mít připojený, ale stále přitom využívat rozhraní vašeho auta.

Jakmile se vám CarPlay spustí, uvidíte jeho základní zobrazení. Tedy aplikaci telefon, zprávy a tak dále podle aplikací, které máte nainstalované. Dobrá zpráva je, že Apple už se striktně nedrží svých aplikací, ale v CarPlay tak můžete dát přednost například Google Maps či populární aplikaci Waze. Pojďme si však něco málo říci k danému rozhraní.

V levém spodním rohu najdete tlačítko podobné Home Buttonu. Tedy tlačítku, které bylo donedávna pro všechny telefony s nakousnutým jablkem typické. Tímto tlačítkem se vracíte z jednotlivé aplikace zpět na domovskou obrazovku. Výše je kvalita signálu, čas a úplně nahoře trojice posledních aplikací. Tedy takový malý multitasking. Velkou nevýhodou je fakt, že se Siri (hlasová asistentka od Applu) nenaučila česky. Ve chvíli, kdy vám přijde SMS zpráva, CarPlay vám ji sice přečte, ale v angličtině. Tedy i z typické věty „Ahoj kamaráde, jaký máš plán na dnešní večer?“ se stane paskvil, který nepochopíte. Bohužel. Na druhou stranu, pokud jste již v minulosti Siri řekli, že váš kontakt jménem Petr Novák je váš šéf, pak stačí na volantu zmáčknout ovládání hlasem a říci „Call my boss“. To Siri zvládá skvěle a nejenom v případě vašeho šéfa.

Celé prostředí je intuitivní, a pokud už v kapse iPhone nějaký ten týden nosíte, pak s ovládáním mít problém nebudete. Mezi podporované aplikace v České republice nepatří pouze Google Maps a Waze, ale také WhatsApp či Spotify. Na výběr tedy máte. Bohužel se dostávám zpátky k absenci češtiny. Ve výsledku se z CarPlay stává dobrý sluha na informaci o tom, že vám někdo poslal zprávu, ať už na WhatsApp či klasickou SMS. Více se bohužel nedozvíte. Což je škoda.

Nepříjemný je i fakt, že pokud jedete jako spolujezdec a rádi byste řidiči poskytli kvalitní mapové podklady aktualizované v reálném čase, ať už Waze nebo Google Maps, pak s telefonem nesmíte nic jiného dělat.

Apple CarPlay je systém postavený primárně na ovládání hlasem. Což je v České republice pro CarPlay velká nevýhoda. Ideální scénář je, že SMS zprávu namluvíte, navigaci si také zapnete hlasem, stejně jako vám Siri přečte příchozí zprávy. Ale má to jednu podmínku: musíte umět anglicky a zprávy vám musí chodit ve stejném jazyce. Případně si budeme muset počkat, než se Siri naučí česky. O tom se spekuluje už více než rok. Však iPhone zvládne převést diktování v češtině na psaný text, jenže bohužel jen to. Dokud se tedy Siri nenaučí česky, půjde spíše o službu pro opravdové fanoušky. Nebo vám může sloužit tak, že budete mít přehled o notifikacích i za volantem. Zprávy si však budete muset vyřešit na iPhonu. Aspoň jedna dobrá zpráva na závěr. Apple na systému pracuje a díky přítomnosti aplikací jako WhatsApp, Waze či Google Maps přece jen systém dostává větší smysl.

Reklama

Načítám