Hlavní obsah

Jak ekologicky vyhnat kunu z auta?

Foto: Adobe Stock

Akustické plašiče od české firmy Format 1 lze na 90 dní vyzkoušet

S příchodem chladného počasí se k teplému motoru schovávají kuny. Jak hlodavce, kteří koušou kabely, ekologicky vyhnat? Vyzkoušejte zdarma na 90 dní akustické plašiče.

Článek

Na obrázku vypadá kuna jako roztomilé zvířátko. Jenže mnoho motoristů už kvůli jejímu nočnímu řádění pod kapotou ráno autem nikam nedojelo. Kuna jim překousala překážející kabely a výsledkem je oprava v servise a platba několik tisíc korun.

Kuna je ze zákona chráněná, takže zabití nepřipadá v úvahu, jedinou možností je hlodavce od auta odehnat. Rad, čím konkrétně, koluje po internetu mnoho. Od vložení chomáčů lidských vlasů, přes instalaci pletiva pod auto, označkování psí močí až po použití elektronických plašičů. Právě posledně zmiňované řešení se ukázalo mezi motoristy jako jedno z nejžádanějších.

Plašič vydává nepříjemné zvuky  

Akustické odpuzovače začnou fungovat ihned po instalaci a dosahují vysoké účinnosti. A hlavně jsou zcela ekologické. Zvířatům nijak neublíží, pouze vydávají nepříjemné zvuky, a tak se kuny, ale i myši, lasičky či potkáni raději autu vyhnou obloukem.

K dispozici jsou 4 typy

Výrobě elektronických plašičů myší, kun, potkanů, krys, hrabošů, hryzců a dalších hlodavců se už skoro dvacet let věnuje česká firma Format 1 sídlící v Křenovicích nedaleko od Brna. Speciálně k instalaci do auta vyrábí čtyři typy:

Pro osobní automobily s akumulátorem 12 V 

Napájení z akumulátoru vozidla 12 V, odběr el. proudu max. 15 mA.

AOdHa/t – vydává zvuk v ultrazvukovém pásmu, je slyšitelný pro zvířata, ale ne pro lidi. Je vhodný například na parkoviště na sídlišti.

AOdHa/s – je slyšitelný pro zvířata a mírně i pro lidi. Je určen do míst mimo obytnou zónu.

Pro nákladní vozidla s akumulátorem 24 V

Napájení z akumulátoru vozidla 24 V, odběr el. proudu max. 10 mA.

AOdHn/t – je ultrazvukový, pro lidi tichý.

AOdHn/s – je mírně slyšitelný i pro lidi.

Automatické ovládání bez starostí

Na rozdíl od jiných řešení, jako je třeba stříkání sprejového odpuzovače nebo dávání psích chlupů, je používání akustického plašiče bez starostí. Stačí ho jen nainstalovat (doporučuje se montáž svěřit automechanikovi) a pak už se automaticky zapíná a vypíná na základě sledování a vyhodnocování svorkového napětí akumulátoru. Funkci přístroje indikuje LED kontrolka, během činnosti přístroje svítí, po nastartování motoru zhasne. Přístroj funguje v rozsahu teplot -20 °C až +50 °C.

Využijte možnost si odpuzovač vyzkoušet

Váháte, jestli akustický odháněč bude opravdu fungovat? Vyzkoušejte ho, nic neriskujete. Firma Format 1 totiž nabízí pro všechny své akustické plašiče službu VYZKOUŠEJ 90. Máte tak 3 měsíce na to si přístroj vyzkoušet a přesvědčit se, jestli opravdu funguje. A pokud nebudete se zbožím z jakéhokoli důvodu spokojeni, po vrácení přístroje vám firma pošle peníze zpět.

Načítám