Hlavní obsah

Jak bude vypadat kempování v době elektromobility?

Foto: Polydrops

Není sporu, že nástup elektromobility zcela změní automobilový svět. Jenže jak konkrétně se dotkne jeho okrajových oblastí, jako je třeba kempování? Ohrozí jeho existenci nesmyslnými omezeními, nebo naopak přinese zcela nové možnosti?

Článek

Tou nejzásadnější novinkou elektromobility je strach z omezeného dojezdu, který nutí majitele své cesty precizně plánovat podle vzdálenosti a dostupnosti nabíječek. Za jízdy je pak nabádá povolit nohu na plynu, jet plynule, citlivě rekuperovat a rychlostně se držet spíš při zdi, protože rychlost nepříjemně vysává baterii. Dovedete si představit, co s dojezdem udělá připojení těžkého obytného přívěsu…?

Naštěstí o tomtéž přemýšlí spousta chytrých lidí, kteří už dokonce mají i několik životaschopných řešení. To jednodušší představuje inovativní produkt firmy Polydrops z amerického města Glendale. Kompaktní obytný přívěs poskytující pohodlné útočiště a dostatek místa ke spaní dvojici cestovatelů má aerodynamické tvary karoserie a kompletně zakrytý podvozek, aby minimalizoval svůj aerodynamický odpor. Zkoušky v provozu ukázaly, že tažení tohoto přívěsu zkrátí dojezd asi o 20–25 %. Přístup dovnitř umožňuje dvojice vzhůru otevíracích dveří na bocích a vyklápěcí záď, která zároveň formuje kryté posezení.

Foto: Polydrops

Tady bude příjemné se budit...

Hlavní trik je však v instalaci kompaktní baterie o kapacitě od 2,4 do 12 kWh dobíjené solárními panely na střeše přívěsu. Tato energie pak pohání celý systém klimatizace a ventilace, malou kuchyňku s lednicí a mikrovlnnou troubou, vnitřní LED osvětlení, reproduktory s Bluetooth připojením nebo nabíjecí USB porty. Baterie s největší kapacitou by přitom měla pokrýt až 6 dní komfortního klimatizovaného kempování. Po tříletém vývoji ho firma Polydrops právě uvádí na trh s cenovkou (v přepočtu) lehce přes půl milionu korun.

Pokud hledáte propracovanější řešení, je tu australská firma X-Stream – ta nádherný obytný přívěs Airstream vybavila rovnou vlastním pohonem a mamutí baterií o kapacitě 240 kWh. Baterie slouží nejen jako zásobárna energie pro všechno palubní příslušenství, ale dokáže i roztáčet kola přívěsu, čímž minimalizuje vliv své hmotnosti na celkový dojezd soupravy. Efektivitě pomáhá i funkce regenerativního brzdění získávající energii zpět při každém zpomalení, čímž také přispívá k lepšímu brzdnému účinku. Cenovku neznáme, ale bude jistě odpovídat sofistikovanosti celého řešení…

Foto: X-Stream

Chytrá kombinace retro stylu a moderní techniky

Vedle elektřinou podporovaných obytných přívěsů se už začínají objevovat i obytné elektrovozy. Kempovací řešení pro dobu elektromobility jsou tedy k dispozici – podle potřeby více či méně sofistikované – a na trhu jich bude postupně přibývat podle poptávky od elektromobilistů. O dobrodružství tedy ani v budoucnu nebude nouze (pokud bude poblíž nějaká ta elektrická zásuvka).

Reklama

Načítám