Hlavní obsah

Jak (ne)převážet psa v autě: Tyhle čtyři způsoby jsou bezpečné a neriskujete pokutu

Foto: Autodrom Most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pes je nejlepší přítel člověka, vlastně se v mnoha případech stává přímo členem rodiny. A často také nadšeným spolucestovatelem. Měli byste však vědět, že nesprávným převozem ohrožujete život nejen jeho, ale i váš! Proto pro vás máme pár tipů, jak svého čtyřnohého miláčka můžete převážet bezpečně.

Článek

Volně v kufru, na zadních sedadlech s hlavou z okna, spolujezdci na klíně, dokonce i řidiči na klíně – psa jsem viděl v autě sedět už prakticky všude (ještě jsem ho sice neviděl řídit, ale na to možná brzy také dojde). Nicméně všechny tyto způsoby převozu jsou zcela špatně a přímo ohrožují život nejen vašeho mazlíčka, ale také váš.

Foto: Autodrom Most

Psi si umí jízdu autem užívat stejně jako vy. Nesprávným způsobem přepravy jim však děláte medvědí službu.

Předně si uvědomte, že pes, který se volně pohybuje po kabině, může odvést řidičovu pozornost od dění na vozovce a v okolí vozu. Mohl by tak snadno způsobit i krizovou situaci. Během ní bude pak sám pes ve značné nevýhodě – zatímco vy sedíte pohodlně a bezpečně připoutaní v sedačce (a pokud nejste připoutaní, tak se styďte!), pes je zcela na volno. Nečekané změny směru ani rychlosti pohybu nedokáže nijak kompenzovat. Stačí tak i ostřejší brzdění v nízké rychlosti a pes začne po kabině nekontrolovatelně cestovat, čímž si může ošklivě ublížit. Co s ním pak udělá prudké nouzové brzdění, si nejspíš dokážete představit (a pokud ne, podívejte se na ilustrační video).

Ještě horší je to v případě nehody, kdy se z několik (pět, deset, ale klidně i padesát) kilo vážícího psa stává smrtící projektil (stejně jako v případě nezabezpečených zavazadel), před kterým vás nezachrání ani oddělení sedadly. Dalším problémem se může stát chování šokovaného zvířete po nehodě, kdy může znovu ublížit vám nebo vběhnout do vozovky, a ještě víc tak zkomplikovat krizovou dopravní situaci.

Pokud tedy chcete udělat službu nejen sobě, ale především svému psovi, využijte tyto rady k jeho bezpečnému převozu:

  • Pokud ho chcete vozit v interiéru, umístěte ho na zadní sedadla (ve vašem zájmu překrytá speciálním ochranným potahem, nebo alespoň dekou) a připoutejte ho speciálním postrojem přímo k upínači pásů. Běžný postroj na procházky není vhodný, protože není dostatečně pevný.
Foto: Škoda Auto

Postroj pořídíte už za pár stovek, kvalitnější vás bude stát kolem dvou tisíc korun (rozhodně se nevyplatí na něm šetřit). Vhodný je spíš pro menší psy.

  • V případě použití přepravky v interiéru dbejte o její upoutání na místo bezpečnostním pásem nebo jiným pevným úvazem – pružné upínače nemusí během nehody vydržet. V rukou ji v případě nárazu také neudržíte a ještě se o ni spolehlivě zraníte.
Foto: PW Tools Store

Přepravku pořídíte za pár stovek, ale i za pár tisíc. Při nákupu myslete nejen na velikost vašeho psa, ale i na možnosti bezpečného upevnění.

  • Pokud psa vozíte volně v kufru, silně doporučujeme instalaci mříže/sítě, která oddělí kufr od zbytku interiéru.
Foto: Škoda Auto

Většího psa posaďte raději do kufru, bude mu tam lépe a bude to i bezpečnější. Mříží můžete oddělit nejen prostor kufru od kabiny, ale i prostor pro psa od prostoru pro zavazadla. Ceny se pohybují v řádu nižších jednotek tisíc korun. Vybírejte ale raději z originálního příslušenství automobilky.

  • Bezkonkurenčně nejlepším řešením je umístit psa do uzavřené přepravky bezpečně uložené v kufru (ideálně ji připoutejte k podlaze nebo využijte oddělovací mříž/síť). Určitě vám to bude trhat srdce, ale věřte nám, že je to nejbezpečnější a nejšetrnější způsob přepravy.
Foto: Ford

Nejlepším způsobem převozu psa je přepravka v kufru. Možná se bude tvářit smutně, až ho do ní zavřete, ale je to vážně to nejbezpečnější a nejohleduplnější řešení. Ceny se pohybují v řádu jednotek tisíc korun podle sofistikovanosti řešení.

Dodatečně motivovat by vás mohlo i to, že policie může při dopravní kontrole za nepřipoutaného psa udělit pokutu až dva tisíce korun na místě, patnáct set až dva a půl tisíce v blokovém řízení.

Hlavním argumentem je ale bezpečnost psa samotného – pokud vám na něm skutečně záleží, dbejte našich doporučení. Možná se bude tvářit smutně, když nebude moci vystrčit hlavu z okna a s vyplazeným jazykem si užívat rychlost, ale na druhou stranu mu tím můžete také zachránit život. Kdyby z toho měl rozum, tak vám určitě poděkuje. Haf!

Reklama

Související témata:
Načítám