Hlavní obsah

Jaguar XKR R-Performance – Nejzlejší kočka

Foto: Martin Tolar

Poté, co si pořídíte první Jaguar, určitě vás to čeká. Ještě jsem mezi kočkofandy nepotkal nikoho, kdo by alespoň na chvíli nezatoužil po jedné z variant kupé XK. A tak se chvěji nedočkavostí, když se blížím k Honzovi a jeho XKR. Snad nejsou má očekávání až příliš vysoká.

Článek

Na začátku druhé poloviny devadesátých let se Jaguar (tehdy vlastněný Fordem) konečně rozhodl přijít s novým kupé třídy GT, které by zaplnilo díru po modelu XJ-S. Nové dvoudveřové kupé s bezrámovými dveřmi dostalo jméno XK8 a pod kapotu nový vidlicový osmiválec. Interně se označovalo jako model X100 a pod jeho nádherný vzhled se podepsal Geoff Lawson a udělal jej tak skvěle, že se za jeho křivkami lidi otáčí dodnes. Hodně se prý inspiroval legendárním modelem E-Type a jeho výsledek vypadá i po letech krásně ze všech stran. Poprvé se ukázalo na ženevském autosalonu v březnu 1996. A pochopitelně nezůstalo jen u jedné verze, ale do nabídky se přidal i kabriolet.

V tomto případě ale už napohled uvidíte, že auto nevypadá jako běžné XK8. Jde totiž o model XKR, který se odlišuje jinou maskou, decentním zadním spojlerem a výdechy na kapotě, které zlepšily chlazení motoru. Nemá ale nástavce prahů a také mu schází ozdobná lišta. V podbězích byla většinou osmnáctipalcová kola, za příplatek ale byly k mání až dvacítky. Poprvé se ostré erko ukázalo v květnu 1998, já ale poznám zblízka verzi modelového roku 2004 s paketem R-Performance. Ten obsahuje právě ta dvacetipalcová kola (vpředu 255/35, vzadu 285/30), za nimi brzdy Brembo a jinou řadičku.

Foto: Martin Tolar

S Jaguarem mi pózovalo i dříve vyzkoušené MGF a Eagle, na který se ještě chystám

Interiér se světlým koženým čalouněním, pravým dřevem a hliníkem opravdu umí navodit luxusní pocit. Je v uspořádání 2+2, ale zadní lavice je opravdu nouzová. I tak ale byl Jaguar dostatečně praktický na delší výlet. Přesto mě XKR překvapilo svou prostorností pro dva vpředu. Jen nad hlavou mám jen pár milimetrů ke stropu, takže XK je opravdu nízké. Ale vejdu se, a to je to hlavní.

Před sebou mám velký volant a za ním utopené schované budíky. Jaguar do auta také standardně montoval i boční airbagy, tempomat byl ale za příplatek. Tady jsou ale místo prostředního displeje navigace budíky s důležitějšími informacemi, ovšem musel je majitel chtít. Precizní zpracování bylo absolutní samozřejmostí a dodnes tu nic nepovrzává. Sedadla nemají až tak výrazné boční vedení, spíše jsou pohodlná. Nebýt ale na budíku nápis Supercharged, ani bych tu rozdíl od XK8 nepoznal.

Foto: Martin Tolar

Pravý brit s volantem vpravo

Ani XK nikoho nepřekvapilo koncepcí, a tak jde síla z motoru vpředu pouze na zadní kola. Platforma, kterou Jaguar sdílel s Astonem Martin DB7 (a dost si obě auta i konkurovala), byla upravená z předchozího XJ-S. Nové XK bylo ale o čtvrtinu tužší než předchůdce. Do kupé XK se dostaly nové hliníkové dvaatřicetiventilové vidlicové osmiválce AJV8 DOHC s objemem 4 litry a u verze XKR nechybělo přeplňování kompresorem. Mimochodem model XK8 byl prvním osmiválcovým modelem od dob Daimleru 250.

Od roku 1998 se ovšem do nabídky dostává model XKR s přeplňováním kompresorem Eaton (stejný byl i v pick-upu Ford F-150 Lightning) a výkonem 370 koní. Jde o motor, který se dostal i do sedanu XJR, ale XK mělo navíc nový mezichladič. Maximálka je omezená na 250 km/h (zvládl by ale klidně i 300), stovku kupé pokoří za 5,4 sekundy.

Foto: Martin Tolar

Na použití kompresoru byl Jaguar náležitě pyšný

V roce 2002 přichází další modernizace a nový motor AJ34 s větším objemem 4,2 litru a kompresorem Roots, výkon roste na 400 koní v 6 100 otáčkách, točivý moment na 553 Nm v 3 500 otáčkách, tedy dost i ve středním pásmu. To je i případ tohoto XKR a musím říct, že se mi líbí ten nádherně ostrý projev motoru, okamžité reakce na plynový pedál, ochota nechat se vytáčet a krásný zvuk ve vyšších otáčkách, kdy se k motoru přidá i jekot kompresoru a výfuk MagnaFlow. Na stovce už je novější XKR prý už za 4,9 sekundy, i když Jaguar stále udával dosavadních 5,4.

Spotřeby se zas až tak bát nemusíte, ale za pět opravdu nejezdí!

Modely XKR původně spoléhaly na pětistupňovou převodovku Mercedes W5A580, ale od roku 2002 vsadila britská značka na šestistupňový automat ZF 6HP26. Ten dokáže krotit i apetit motoru (při ostré jízdě i dvacet litrů) a dostat vás na přijatelných (na poměry přeplňovaného osmiválce) čtrnáct litrů. Honza se ale dostal při výletě na Stelvio už i na 11 litrů, na dálnici dokonce na 9,3. Rychlostní stupně ale mění plynule a hladce, i když můžete si řadit také sami díky typické J kulise. Kdyby bylo ještě o trochu citlivější řízení, aby měl řidič lepší odezvu od předních kol, bylo by XKR takřka dokonalé.

Foto: Martin Tolar

Valká kola a velké brzdy za nimi

Pochvalu si britská šelma zaslouží i za podvozek. Nezávislé zavěšení všech osmnáctipalcových kol je vpředu řešeno dvojitými trojúhelníkovými rameny na hliníkovém pomocném rámu, vzadu jsou příčná ramena s vinutými pružinami a hydraulickými tlumiči ze sedanu XJ X300, což je odvozený systém už od staršího XJ40. Systém odpružení CATS (Computer Active Technology Suspension) byl u XKR standardem, u XK8 jste si museli připlácet. Stojí za to, protože i když se XKR chová sportovně, má potlačené náklony a umí i klouzat bokem napřed (výkonu má na to dost), neztrácí glanc a jízdní komfort.

Pohodlí je pro Jaguár zkrátka důležité, i když jde o nejvýkonnější model a samozřejmě, i když není tak komfortní jako obyčejné verze, ale alespoň vaší páteř nerozdrtí na prach. Kotouče Brembo na všech kolech jsou vzduchem chlazené, aby se divokost šelmy dala dobře krotit. Ostatně řidiči může dost pomoci i ABS, stabilizace s dobržďováním a kontrola trakce.

Foto: Jan Bárta

Jaguaru to hodně sluší na okruhu

Co se týká spolehlivosti, může některý kousek trápit nechvalně proslulý nikasilový problém (u aut vyrobených před rokem 2000) a průsaky chladicí kapaliny. Je také dobré, když se každých sto tisíc kilometrů nechá vyměnit olej v převodovce, aby pořád fungovala tak hladce. Pravidelně kontrolujte brzdy i podvozek, který má největší vliv na senzační jízdní zážitky. Elektronika auta byla ale v pořádku a problémy se občas objevovaly jen u stahovaček oken. Počítejte ale s tím, že pneumatiky v předepsaném rozměru nepatří k nejlevnějším.

Líbí se mi víc než nástupci

První generaci nahradila modernější druhá s designem Iana Calluma v roce 2006 a měla ještě více připomínat legendární E-Type, ale já bych si čistě pro vzhled vybral stejně tuto první. Ty křivky nestárnou, jen zrají. Výroba byla definitivně ukončena v roce 2015. Pokud si pořídíte verzi XKR, můžete se cítit výjimečně, protože jich vyrobili pochopitelně méně než standardních XK8 (9 661 kupé XKR versus 19 748 kupé XK8).

Ještě výjimečněji se můžete cítit za volantem nějaké limitované edice, třeba XKR Silverstone, XKR 100, Portofino, Victory edition nebo XKR 4.2-S. Nejdražší kousky s doložitelnou servisní historií stojí kolem milionu, za ty nejlevnější dáte asi polovinu této částky. Udržovat jej v provozu také něco stojí, což je daň za vysokou sofistikovanost. Díly ale k sehnání jsou a pomoc, ať technická nebo teoretická, je u českých majitelů a fanoušků Jaguaru pověstná.

Jaguar dokonce vyrobil i koncept XKR-R. Upravený XKR se objevil v poslední bondovce s Brosnanem, ale pochopitelně jako auto pro záporáka. V parodii Austin Powers Goldmember měl ale agent svůj kabriolet XK8. A i když je těmto autům kolem dvaceti let, pořád patří mezi opravdu rychlá auta a na silnici si ostudu neudělají. Jediný problém je, že v XKR nemůžete sedět donekonečna, že prostě nakonec budete muset vystoupit. A popravdě, to se mi tedy vůbec nechtělo, protože tak příjemné a charismatické auto nepotkáte každý den. Model XKR je zkrátka mnohem lepší, než jsem vůbec doufal, možná jeden z nejlepších Jaguárů vůbec (to prý řekl i pilot F1 Martin Brundle) a může se hrdě postavit všem konkurentům.

Reklama

Načítám