Hlavní obsah

Italští karabiniéři osedlají neprůstřelné Alfy Romeo Giulia

Foto: Alfa Romeo

K sedmdesátému výročí spolupráce Alfy Romeo a italských Carabinieri se automobilka rozhodla připravit nové vozy Giulia s balistickou ochranou

Vozy strážců zákona oproti těm civilním vždy mají jednu nebo dvě vymoženosti navíc – výjimkou nejsou ani italští Carabinieri. Jejich vozový park teď rozšíří flotila více než 1 700 vozů Alfa Romeo Giulia s tím nejlepším možným vybavením, včetně neprůstřelných dveří a oken. Ještě někdo tu začal uvažovat o tom, stát se italským policistou? Koneckonců, italština je prý na naučení docela snadná…

Článek

Alfa Romeo má nejen sáhodlouhý závodní rodokmen, ale má také velmi dlouhou tradici služby v italských policejních složkách. První Alfy totiž začaly sloužit italským strážníkům už před nějakými 70 lety, tehdy šlo o typ 1900 M „Matta“. Po typu 1900 M vstoupila do služby Alfa 1900 sedan, a krátce nato už vznikl i zásahový vůz pro policejní složky jménem Carabinieri.

Foto: Alfa Romeo

Alfy mají ve službách Carabinieri dlouholetou tradici. Vlevo na fotografii Giulia 1300 Super z první poloviny sedmdesátých let

Není tedy zrovna velkým překvapením, že k 70. výročí spolupráce připravila italská automobilka speciální verzi sedanu Giulia upravenou přesně na míru potřebám a požadavkům „karabiniérů“. Pod kapotou budou mít přeplňovaný benzinový dvoulitr s výkonem 200 koní, který tak hravě zrychlí z nuly na stovku za 6,6 vteřiny, maximální rychlost je 230 km/h. Padouši tak nebudou šanci svým policejním pronásledovatelům uniknout.

Pokud by zloduši místo úniku sáhli po zbraních, ani tak je služební Giulia nenechá ve štychu. Karabiniérská Giulia totiž disponuje balistickou ochranou stupně B4 v oblasti předních dveří a oken, takže v případě nutnosti odolá projektilům nejrůznějších krátkých zbraní, třeba i kalibru .44 magnum, když to bude potřeba.

Pochopitelně nechybí typické červeno-černé zbarvení a majáky na střeše, další světelné varovné prvky se nacházejí na bocích a ve vnějších zpětných zrcátkách. Zajímavostí je izolovaný prostor vzadu pro jednoho zadrženého, ve služební Giulii tak mohou pohodlně cestovat hned tři příslušníci policejních jednotek.

Carabinieri si takto upravených Giulií pořídí hned 1 770 kusů, takže je určitě při letní dovolené potkáte na venkovských silnicích – a v takovém případě pěkně zpomalte a chovejte se pěkně uctivě, jinak se zpátky do ČR možná hned tak nevrátíte.

Reklama

Načítám