Hlavní obsah

Hyundai půjde odemknout a nastartovat pomocí otisku prstů

Foto: Hyundai

Nové Santa Fe bude prvním sériovým modelem, na kterém bude Hyundai nabízet čtečku otisku prstů

To, co jsme ještě před pár lety znali tak maximálně z hollywoodských filmů se začíná stávat realitou. Automobilka Hyundai se rozhodla, že do svých aut jako první zakomponuje čtečku otisků prstů, pomocí které budeme moci auta odemykat, ale i startovat. A nejde o plané řeči o budoucnosti!

Článek

Pokud jste majiteli chytrého smartphonu, jistě už jste přišli do kontaktu se čtečkou otisku prstů, se kterou se dá takový telefon odemknout. Stejný systém hodlá korejská automobilka Hyundai používat ve svých modelech. Celý systém značka světu ukáže už příští rok v novém Santa Fe, ovšem zatím jen na vybraných trzích. Postupně bychom se však čtečky měli dočkat ve všech modelech značky a nejspíše i na všech trzích, Českou republiku nevyjímaje.

A jak to celé bude fungovat? Vlastně úplně jednoduše, až se divíme, že s tímto nápadem nepřišla jiná, třeba prémiová značka. Korejská automobilka čtečku otisků nainstalovala do klik dveří a tlačítka startování vozu. Každé auto v sobě bude mít možnost ukládat předdefinované profily hned několika řidičů, takže se nemusíte bát, že si třeba čas od času nebudete moci půjčit auto manželky.

Podle všeho bude stačit přiložit prst ke klice auta, a to se okamžitě odemkne. Následně bude potřeba stejný postup k tomu, aby auto nastartovalo a zároveň nastavilo profil právě toho řidiče, kterému patří otisk prstu. To znamená, že hned po odemknutí a nastartování auta se vám nastaví sedadla, volant nebo zpětná zrcátka tak, jak budete mít přednastaveno. Podle korejské značky jde o velmi bezpečný systém, přičemž možnost, že by ho někdo obešel nebo že by se auto odemklo a nastartovalo pomocí nepovoleného otisku prstu je asi 1:50 000. Navíc bude celý tento systém neustále vyvíjen, takže se i tato možnost bude snižovat.

Jak se vám líbí takový náhled do nepříliš vzdálené budoucnosti? A věřili byste takovému systému? Dejte nám vědět v komentářích.

Reklama

Související témata:
Otisk prstu
Načítám