Hlavní obsah

Hummer jako nezastavitelný obytňák pro dobrodruhy

Foto: craZee via Cars and Bids

Obytný vůz můžete při troše šikovnosti postavit prakticky z jakéhokoliv auta. Důkazem toho je i tenhle Hummer s obytnou nástavbou, který se může stát splněným snem dobrodruhů toužících po kompaktním a nezastavitelném expedičním stroji.

Článek

Hummer se narodil v 80. letech jako víceúčelový vojenský terénní speciál, ale stejně jako jeho předchůdci (Jeep Willys a Land Rover Defender) ukázal, že jeho použití může být daleko širší – jeho odolnost, konstrukční jednoduchost a nezastavitelnost v terénu si oblíbili také hasiči a záchranáři, firmy pracující v těžkých podmínkách nebo odvážlivci vrhající se do dobrodružství za hranicemi asfaltu a civilizace.

Pokud jsou tito odvážlivci přeci jen trochu pohodlní a ocení na svých expedičních cestách měkkou postel a pevnou střechu nad hlavou místo karimatky na tvrdé zemi a povlávajícího stanu, pak pro ně má americká firma Callen Campers elegantní řešení, které lze snadno nasadit na korbu pick-up verze Hummeru H1.

VÍTE, ŽE…

Hummer H1 je civilní verze vojenského speciálu zvaného Humvee, což je přezdívka vycházející ze zkratky HMMWV, tedy High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, což česky znamená vysoce mobilní víceúčelový kolový dopravní prostředek.

Nástavba je poměrně jednoduchá a nezasype vás luxusními prvky, ale přesně v duchu samotného Hummeru nabídne veškerý potřebný životní prostor a pohodlí, které budete na cestách potřebovat – rozměrnou postel, dvojvařič s 10kilovou bombou na plyn, dřez s tekoucí vodou a 130litrovou nádrží a venkovní sprchu. A hlavně tedy suché a bezpečné místo na přespání, kde se můžete schovat i před zdivočelým medvědem.

O pohon se stará lehce upravený turbodiesel 6,5 V8 s výkonem 195 koní a 583 Nm, který přes čtyřstupňový automat roztáčí všechna čtyři kola. Přirozené off-roadové schopnosti Hummeru dále rozšiřuje centrální systém dofukování pneumatik nebo přední naviják, na cestách do neznáma určitě využijete i přídavnou 75litrovou nádrž (celkem tak auto pojme 230 litrů paliva – jedno tankování „plné“ by vás tak vyšlo na víc než 6 000 korun), GPS systém nebo CB vysílačku.

Tak co, zlákal by vás Hummer v obytné variantě vyrazit na nějakou expedici do neznáma?

Reklama

Načítám