Hlavní obsah

Huawei začal nabízet elektroauta Seres, podílel se na vývoji

Foto: Huawei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský technologický gigant Huawei, laické veřejnosti známý především jako výrobce mobilních telefonů, představil svůj první automobil. Jde o model Seres SF5, který nabídne buď čistě elektrický pohon, nebo jeho kombinaci se spalovací jednotkou (plug-in hybrid). Zatím se bude prodávat výhradně v Číně.

Článek

Sony chtělo mít vlastní elektromobil. Apple chtěl mít vlastní elektroauto. Nemá je ani jedna z uvedených korporací, čínský Huawei ano. I když, popravdě není to auto vyrobené od A do Z v režii této firmy, model vychází z amerického Seresu SF5, na což odkazuje i jeho název. Ale podle dostupných informací se Huawei přímo podílel na jeho vývoji, není to pouze rebranding.

Huawei, který je pro euroatlantické státy vzhledem k úzkému napojení na čínskou komunistickou vládu „podezřelou firmou“, to s elektromobilitou myslí vážně. Chce do ní v nejbližší době investovat miliardu dolarů. Prvním produktem čínské firmy založené v roce 1987 na poli automobilů je model pojmenovaný Seres SF5.

Co umí? Model se nabízí s pohonem přední nápravy nebo jako „čtyřkolka“. Jde o plug-in hybrid, který čistě na elektřinu ujede 180 kilometrů. Díky benzinové čtyřválcové patnáctistovce (slouží k nabíjení baterií) pak celkový dojezd činí údajně tisíc kilometrů. Celkový výkon spalovacího agregátu a elektromotoru činí kolem 550 koní a točivý moment má hodnotu 820 newtonmetrů.

Díky těmto parametrům není pro 4,7 metru dlouhý automobil problém zrychlit na „stovku“ za 4,7 sekundy; nejvyšší rychlost Huawei neudává. Nevíme ani, jaká je kapacita baterií a za jak dlouho se dobijí.

Zajímavou funkcí je možnost nouzově dobíjet Seresem SF5 jiný elektromobil nebo jiné elektrospotřebiče. Automobil je také propojen s tzv. chytrou domácností, takže můžete na dálku ovládat třeba topení a podobně. Samozřejmostí je pak konektivita s mobilním telefonem včetně sdílení map a další standardní nabídka.

Elegantně a jednoduše střižený interiér zaujme obřím displejem, za zmínku stojí i dvouramenný volant a 11 reproduktorů se dvěma subwoofery. V domovské Číně přijde tento model na v přepočtu 720 tisíc korun.

Reklama

Související témata:
Načítám