Hlavní obsah

Hračka ze zlata za milion? Model Fordu GT je na prodej

Foto: Sotheby's

Zlatý model Fordu GT

Máte na kontě dostatek volných financí a nevíte, co koupit svým ratolestem nebo třeba jen sobě pod stromeček? Známá aukční síň Sotheby's do své už tak zajímavé nabídky zařadila opravdu jedinečný model Fordu GT. Ten je až na gumové pneumatiky vyroben ze zlata. Tomu ovšem odpovídá právě i jeho cena.

Článek

Všichni víme, že detailně zpracované automobilové modýlky jsou drahé. Čím precizněji je model zpracován, tím je také dražší. Můžete koupit automobilový modýlek za pár korun, ten ale to konkrétní auto nebude připomínat ani vzdáleně. Pokud chcete dokonalost, musíte si připravit i několik desítek nebo set tisíc korun. Za ty ale dostanete věrnou kopii reálného auta, která může být i jediná svého druhu. Dnes vám něco takového ukážeme, ovšem ta zvláštnost v tomto případě netkví tolik v precizním zpracování, ale v materiálech.

Model Fordu GT, který do prodeje připravila slavná aukční síň Sotheby's, je nejen dokonale zpracovaný, ale hlavně celý vyroben z 18karátového zlata. Tedy, samozřejmě až na pneumatiky, které jsou gumové. Model je v měřítku 1:25, nejde tedy tak úplně o drobečka. I díky tomu na modelu vyniknou všechny detaily a nový majitel si bude moct užít i otevíratelnou kapotu, dveře a celou zadní partii, pod kterou je ukrytý zlatý motor.

Pokud si nejste jisti, co si pod měřítkem 1:25 představit, pomůžou vám rozměry modelu. Na délku má tahle zlatá nádhera asi 18 centimetrů a z důvodu materiálu, z něhož je vyroben, má hmotnost asi 1,5 kilogramu. Ten, kdo aukci vyhraje, dostane k autu také speciální průhlednou krabici, aby se mu na něj doma neprášilo. A teď to nejdůležitější, tedy cena. Vzhledem k tomu, o jakou jde specialitu, očekává se, že by měla být vydražena za sumu mezi 30 a 40 tisící dolary, tedy v přepočtu mezi 685 a 913 tisíci Kč. Protože model dal do aukce jeden z potomků samotného Henryho Forda, je možné, že se jeho cena vyšplhá ještě výš. Tak co, přihodíte si?

Reklama

Načítám