Hlavní obsah

Honza Černý se připravuje na kanárský reparát

Foto: Archiv Garáž.cz

Posádka týmu MOGUL ŠKODA ACA RACING si jede na Kanárské ostrovy spravit chuť z prvního vystoupení v evropském šampionátu. Cílem je získání prvních bodů do juniorského šampionátu U28.

Článek

Jan Černý s Petrem Černohorským mají za sebou seznamovací jízdy a shakedown na náročnou Rally Islas Canarias, která je druhým podnikem evropského šampionátu. Kromě krásného počasí a prostředí španělského ostrova na ně čeká nesmírně těžká konkurence v kategorii vozů R5, ve které startují. Na Kanárských ostrovech se opět sejde mnoho jezdců bojujících o body v absolutním pořadí. Bude jich přesně 27 a objeví se ve všech v současnosti dostupných modelech vozů kategorie R5. Kromě standardních soupeřů, kteří začali na Azorských ostrovech, se zde do boje o evropské body zapojí například velmi zkušený Brian Bouffier nebo francouzský šampion Sylvain Michel. Honza Černý je ale velmi dobře připraven a nic neponechává náhodě. Před dvěma týdny si skvěle poradil s náročnou rally Šumava Klatovy, kde dojel na krásném třetím místě, a ještě před samotnou soutěží absolvoval krátký test přímo v jejím dějišti. Posádka týmu MOGUL ŠKODA ACA RACING odstartuje se svou Fabií R5 do první páteční etapy se startovním číslem 7.  

Foto: Archiv Garáž.cz

Rally Islas Canarias se do evropského šampionátu vrací po dvou letech a všechny posádky se na zakroucené horské RZ těší. Pro Honzu Černého s Petrem Černohorským to nebude jednoduchá premiéra, protože rychlostní zkoušky této soutěže jsou plné zatáček, stoupání a klesání, ale také asfaltu, který neustále mění svoji přilnavost. Velice důležité proto byly seznamovací jízdy, na kterých si naše posádka dala opravdu záležet. Samotná soutěž začíná v pátek v 10:48, tedy v 11:48 našeho času, kdy posádky odstartují do jedné z dvou nejdelších rychlostních zkoušek, která měří 25 kilometrů. První den na Honzu Černého s Petrem Černohorským čeká celkem 6 rychlostních zkoušek s tím, že závěr dne se odehraje v hlavním městě Las Palmas na městské speciálce. Také druhá etapa bude začínat nejdelším testem přesahujícím 25 kilometrů a pro posádky bude opět připraveno 6 erzet. Vítěze druhého evropského podniku Rally Islas Canarias se dozvíme v sobotu po 17 hodině.   

Foto: Archiv Garáž.cz

Jan Černý, jezdec MOGUL ŠKODA ACA RACING týmu: „Na Kanársk é ostrovy jsme se hodně těšili i př esto, že je to pro nás úplně nová sout ěž. Jde totiž o asfaltovou rally a na tomto povrchu máme přece jen více zkušeností. Věříme, že se nám podaří bojovat o přední příčky a hlavně, ž e si dom ů přivezeme tolik potřebn é body do š ampion átu U28. Na soutěž jsme dobře připraveni, i když po seznamovacích jízdách víme, že to nebude jednoduch é . Rychlostní zkoušky jsou sice krásn é , ale především hodně technick é a rychl é . Často se tady mění typ asfaltu, který má vždy rozdílnou přilnavost. I proto sebou vezeme velk é množství pneumatik, nebude však lehk é se trefit do spr ávn é volby. Kaž dop ádně si to chceme uží t a ud ělat radost sobě i fanouškům. Tým funguje skvěle, stejně jako naše Škoda Fabia R5, i proto doufáme, ž e se maxim álně spokojeni uvidíme v cí li.

Reklama

Načítám