Hlavní obsah

Historie Maserati schovaná ve výrobně parmezánu!

Foto: Archiv Garáž.cz

Většina automobilek se snaží chránit svoji historii, a také proto si každý vyrobený model, prototyp či motor archivuje a následně posílá do svého muzea. Maserati málem o část své historie přišlo, zachránil ji až jeden z největších producentů parmezánu.

Článek

Na konci září jsme si udělali výlet do Itálie, abychom opět okoukli zásadní italské automobilové milníky a zároveň navštívili muzeum Enza Ferrariho v Modeně. Postupně vám tak budeme přinášet materiály z naší italské cesty po automobilových památkách, na které jsme vyrazili s novým Seatem Ateca. Hned na začátek jsme zamířili do jedné z okrajových částí Modeny, kde sídlí jeden z největších producentů legendárního sýru parmezán, v jehož výrobně se ukrývá část sbírky automobilové historie značky Maserati.

Foto: Archiv Garáž.cz

Tuto výrobnu parmezánu i sbírku starých modelů, prototypů a artefaktů Maserati vlastní Umberto Panini. Že vám toto italské příjemní něco říká? Ne, není to tvůrce známých plněných baget, které si často dáváme ke svačině, ale známá rodinná firma, vydavatelství, které se kromě vydávání knížek a časopisů, stalo známé díky samolepkám a kartičkám sportovců, závodníků, automobilů nebo motocyklů. Panini byla rodinnou firmou, kterou založil Giuseppe Panini, k němuž se další rok přidal jeho bratr Benito a po další dvou letech i Franco a Umberto. A právě po připojení posledně jmenovaného se začal projevovat zájem o automobily a motorsport. Umberto byl nadšence do všeho co má kola a motor.

Foto: Archiv Garáž.cz

V polovině 90 let nastal problém s částí historické sbírky Maserati, která zůstala v majetku tehdejšího vlastníka, další automobilky zvané De Tomaso. Ta se dostala na začátku devadesátých let do velkých problémů a bylo rozhodnuto onu historickou sbírku 19 vozů, motorů a dalších různých propriet dát do aukce v Londýně. Ministr kultury i starosta města Modena začali řešit nastalou situaci a přišli právě na Umberta Paniniho, který měl za sebou nějakou dobu života ve Venezuele a především velmi dobře fungující farmu na výrobu typického italského sýru. Zároveň samozřejmě i potřebné prostředky na to, aby sbírku zachránil. Celá akce se povedla a Umberto Panini získal vozy do svého vlastnictví. Na své farmě připravil jednu halu, do které historické modely a prototypy automobilky Maserati nainstaloval a v průběhu dalších let ještě doplnil o další exponáty jiných značek. V horním patře haly najdete navíc rozsáhlou sbírku motocyklů, které Umberto Panini evidentně miloval. Ještě než vstoupíte do této haly, můžete v jejím okolí obdivovat další sbírku historických traktorů.

Foto: Archiv Garáž.cz

A co zajímavého můžete ve sbírce Umberta Piniho najít? Tak například nádherný závodní speciál Maserati 6C 34, do kterého se posadil legendární závodník Tazio Nuvolari, exkluzivní kupé A6GCS 53 Berlinetta Pininfarina, které bylo vyrobeno na zakázku pro jednoho italského podnikatele, úžasné Maserati 3500GT nebo doslova skvostné kupé Ghibli Coupé i Spyder. Dlouhé hodiny budete okukovat závodní speciál Maserati 420m Eldorado, postavený speciálně pro závod Miglia di Monza, ve kterém startoval Stirling Moss či TIPO63 s dvanáctiválcem usazeným vzadu. Tohle muzeum nesmíte pri návštěvě Modeny minout. Navíc vás jeho návštěva nebude stát ani euro, protože vstup je zde zdarma a ještě si domů odvezete skvostný sýr parmigiano reggiano.     

Reklama

Načítám