Hlavní obsah

Hennessey stvořil Goliáše, monstrum se šesti koly

Foto: Hennessey

Hennessey Goliath

Zákazníci profesionálních tuningových firem jsou velmi vybíraví. Dnes se nikdo nespokojí jen tak s nějakou designovou změnou. Nespokojí se ani s decentním nárůstem výkonu. Těch úprav musí být hodně a musí být extrémní. A to všechno Hennessey se svým Goliathem, jak se výsledek úpravy jmenuje, splňuje. Možná až moc.

Článek

I když, co je v dnešním světě moc? Každé zboží má svého kupce a jsme si jistí, že toto velmi omezené a velmi speciální zboží si své kupce najde rychle. Jde o odvážnou úpravu Chevroletu Silverado Trail Boss Z71, který si do parády vzala americká firma specializující se na extrémní výkony i úpravy s názvem Hennessey. Tahle parta šílenců autu přidal jednu nápravu, takže vzniklo plně funkční monstrum, které projede a přejede nejspíš úplně vše. A zatraceně rychle!

Tím ale neskončili. Velké změny proběhly i pod kapotou. Zde se ukrývá osmiválec o objemu 6,2 litru, který standardně na všechna kola posílá výkon 420 koní a točivý moment 620 N.m. To by sice normálnímu řidiči stačilo, ale zákazníci Hennessey jsou mnohem náročnější. Proto úpravce vsadil na výměnu některých částí motoru a na úpravu map řídící jednotky. Výsledkem toho je výkon dosti šílených 705 koní a točivý moment 915 N.m. Na takovou úpravu je její tvůrce schopen poskytnou záruku 3 roky. Pro opravdové fajnšmekry si ale úpravce připravil navýšení výkonu až na 808 koní. Nicméně na takový nárůst už úpravce záruku nedává a je to zcela logické. Motor bude po tomto zásahu na svém maximu a je otázka, kolik toho vydrží.

I tak ale úpravce očekává, že právě vyšší výkon motoru bude zákazníky preferovaný. Celkem se ovšem dostane jen na 24 zájemců, kteří dostanou příležitost vyzkoušet zrychlení z 0 na 100 km/h za asi 4,2 sekundy. Více kusů úpravce do světa nevypustí. Cena jednoho pak bude 375 tisíc dolarů, tedy 8 250 000 Kč. A mimochodem, víte, že i v České republice vzniklo podobné šestikolové monstrum? Vzniklo v Jižních Čechách a jmenuje se Bureko 6x6. Odkaz na informace o něm najdete výše.

Reklama

Související témata:
Načítám