Hlavní obsah

Goliáš na šesti kolech debutuje v černém elegantním hávu

Foto: Hennessey

Hennessey Goliath 6 x 6 je monstrum z Ameriky, které se vyrábí v omezené sérii. Chcete ho? Čtěte dál!

Po téměř roční odmlce uvedl severoamerický tuningový úpravce Hennessey první produkční model šestikolového monstra postaveného na bázi Chevroletu Silverado Trail Boss. Přivítejte Hennessey Goliath 6 x 6 – elegána v černém na 20palcových kolech a s osmiválcem pod kapotou.

Článek

Víte, jaký je rozdíl mezi značkou Hennessy a Hennessey? Kromě jednoho písmene navíc jde o dva úplně odlišné podnikatelské obory. Hennessy se věnuje výrobě drahých alkoholických nápojů a Hennessey produkuje drahá auta. Jedním z nich je i šestikolové monstrum postavené na bázi Chevroletu Silverado Trail Bross Z71.

Foto: Hennessey

Auto má zákazkovou zadní korbu a nápravu navíc

První malosériovou vlaštovkou obřích pick-upů je černě lakovaný elegán s černými koly, rámem, maskou chladiče a emblémy – jak jinak než v černé barvě. Ideální pracovní auto pro temného rytíře nabídne kromě jedné nápravy a dvou kol navíc také 8palcový lift-kit, zakázkově vyrobenou korbu, unikátní 20palcové lité disky, 37palcové terénní pneumatiky značky BF Goodrich, vylepšený rám korby, přepracované nárazníky a diodová světla.

Tovární 6,2litrový vidlicový osmiválec dostal doping v podobě 2,9litrového systému kompresorového přeplňovaní, který poskytne plnící tlak 0,48 bar. Výfukový systém také prošel změnou – nyní je vyrobený z nerezové oceli. Výsledkem je celkový výkon přes 456 koní.

Auto si můžete objednat u severoamerických dealerů Chevroletu, nicméně s nákupem neotálejte. Do prodeje půjde ještě 23 dalších pick-upů, pak výroba skončí – z důvodu exkluzivity. Přece jen za cenu 375 tisíc amerických dolarů, což je v přepočtu přes 8,5 milionu korun, prostě chcete trochu výjimečnosti. Pokud se něco stane, tovární záruka vás kryje po dobu tří let nebo necelých 60 tisíc kilometrů.

Pojízdné pevnosti na kolech vznikají i v Českých Budějovicích – Bureko 6 x 6 využívá totožného šestikolkového základu jako Hennessey. Autům s pohonem všech šesti kol se věnuje i český importér AMC – firma z Radíkovic vozí ruské modely Outbacker 6 x 6 a připravuje dovoz speciálů značky Yamal. V minulosti se do naší republiky dostala také Toyota Land Cruiser 6 x 6. Vidíte v současných šestikolkách nějaký smysl? Dejte nám to vědět prostřednictvím ankety.

Mají podle vás šestikolky smysl?
Ano, jsou skvělé!
49,2 %
Ano, ale pouze pro práci
23,3 %
Ne, jde o zbytečná auta
27,5 %
Celkem hlasovalo 240 čtenářů.

Reklama

Načítám