Hlavní obsah

GMC vymyslelo nejstupidnější ovládání převodovky všech dob!

Foto: Archiv Garáž.cz

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě? Máme pocit, že automobilky se již snaží vymyslet něco nového za každou cenu, aniž by nad tím někdo ukazoval. Důkazem budiž GMC, které pro model Terrain vymyslelo tlačítkové ovládání automatické převodovky.

Článek

GMC je americký výrobce teréňáků a pořádných trucků, přičemž patří k tomu lepšímu, co v zámoří můžete dostat. Jenže jejich nový model SUV, prozíravě pojemnovaný jako Terrain, nyní přichází s absurdní věcí. Jeho automatická devítistupňová převodovka se totiž ovládá nikoliv pákou za volantem či voličem na středovém tunelu, ale tlačítky. Dobrá, automat ovládaný tlačítky rovněž není nic nového, podobné řešení používali již třeba Francouzi před mnoha a mnoha lety, anebo jej budete znát z autobusů Karosa. Jenže tam byla tato tlačítka pěkně po ruce.

Foto: Archiv Garáž.cz

GMC Terrain však má ovládání převodovky někde na úrovni řidičovy holeně pod panelem klimatizace. Už vidíme, jak se potřebujte rychle otočit včetně couvání, a přitom budete někde pod palubkou hledat správné tlačítko. Co je špatného na klasickém voliči? Mimochodem samotný výrobce tento systém nazývá jako Electronic Precision Shift a údajně skvěle uvolňuje prostor na středovém tunelu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nás ještě zajímá jedna věc - zda tlačítko zcela napravo, označené jako L s plusem a minusem na či pod sebou, opravdu slouží k manuálnímu řazení. Pokud ano, tak vrchol absurdity je dokonán!

Reklama

Načítám