Hlavní obsah

General Motors vyplatil zaměstnancům velké bonusy

Foto: General Motors

Výroba v General Motors

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zajímavé sledovat, jak se velké automobilky starají o své zaměstnance. Co si budeme povídat, bez nich by totiž nebyly tam, kde jsou. Naposledy jsme vás informovali o tom, že se pochlapil Mercedes-Benz, a nyní se do party, která se o své zaměstnance dobře stará, přidal i General Motors. Akorát ne o všechny zaměstnance...

Článek

Říká se, že když je doba hojnosti, musíme myslet také na budoucnost a investovat do ní. A není lepší investice než do svých zaměstnanců, kteří si pak firmy váží a budou pro ni pracovat třeba i jen o fous raději. O tom bezpochyby ví jak koncern Daimler, který před pár dny svým zaměstnancům vyplatil opravdu hezký roční bonus, tak i americký General Motors. Vzhledem k tomu, že za loňský rok utržil zisk ve výši 10,8 miliardy dolarů, což je nejlepší výsledek za posledních několik let, rozhodl se, že své zaměstnance odmění.

Ovšem ne všechny. Odměna se týká přibližně 46 500 amerických zaměstnanců, kteří ke své výplatě před pár dny dostali bonus ve výši 10 750 dolarů, což je asi 244 tisíc Kč. Ostatně, bonusy zaměstnancům zajišťuje kolektivní smlouva, ovšem tak vysoký příplatek zatím ještě GM svým zaměstnancům neposlal. Faktem ale je, že se GM daří již třetí rok za sebou a již třetí rok tak zaměstnancům jednou ročně posílá zajímavější výplaty.

Ale to je jen jedna strana mince. Jakkoliv to zaměstnancům General Motors přejeme, faktem je, že se firma ke všem rozhodně nechová stejně. Problémy má totiž se závodem Oschawa nedaleko Toronta, kde například jen za minulý rok došlo k více než polovičnímu poklesu výroby a to hlavně vzhledem k tomu, že se zde vyrábí modely automobilů, u nichž klesá prodejnost kvůli jejich klasické, tedy nehybridní koncepci pohonu. A GM od varování před několika týdny přešel k činům. Zatím zde nebyla výroba ukončena úplně, ale produkce zde byla opět o další část snížena.

Časem má automobilka v plánu továrnu zavřít úplně, protože se mu zde vyrábět prostě nevyplácí. A to se nelíbí tamním zaměstnancům, kteří už několik dnů proti zavření protestují. Podle nich GM nedodržuje kolektivní smlouvu, která měla všem zaručit plný úvazek, a tedy i řádně placenou práci, až do roku 2020. GM se ale brání. Tvrdí, že kanadský závod každoročně dotuje miliony dolarů a přestává se mu to líbit.

Naopak chce investovat tam, kde se mu bude dařit více. Tím místem by měl být nový výrobní závod Spring Hill v Tennessee, kde by se měly montovat pro GM typické V8. Tento závod by měl stát 22 milionů, přičemž by měl být plně soběstačný a neměl by potřebovat žádné dotace z centrály. Není se tedy General Motors co divit, ale také chápeme jeho kanadské zaměstnance, kteří, ačkoliv spoléhali na smlouvy, přijdou předčasně o práci.

Reklama

Načítám