Hlavní obsah

G-Power M5 – 828 koní na povel a 335 km/h na tacháči

Foto: G-Power

Vypadá jako normální M5, ale ve skutečnosti má o čtvrtinu vyšší výkon

Když Brabus vymáčknul 800 koní z Mercedes-AMG E63, konkurenční firma G-Power pochopitelně nemohla zůstat pozadu a musela trumfovat! Mistři u G-Power proto vzali už tak ukrutně rychlou BMW M5 a přifoukli jí o čtvrtinu víc koní. Výsledkem je čtyřdveřová raketa, která se stane vládcem levého pruhu autobahnů.

Článek

Výkonu není nikdy dost. Díky koním pod kapotou bezpečněji předjíždíte, bezpečněji se připojíte do pruhu, rychleji opustíte křižovatku. Na druhou stranu 600koňové BMW M5 by nikdo z nedostatku výkonu nejspíš nenařkl. Ale přece jen se takoví našli. A v německé tunerské firmě G-Power velmi ochotně vyslyšeli jejich volání a postavili auto, které by snad mohlo stačit i těm největším adrenalinovým nadšencům.

Jejich variace na téma M5 tak má stejný twin-turbo 4,4 V8, akorát po úpravách (nová turba, upravená ECU atd.) produkuje brutálních 828 koní a 1 017 Nm – ano, o celou čtvrtinu víc, než má „běžná“ M5. Na stovku tak vystřelí za hypersportovních 2,9 sekundy (o desetinu rychleji než konkurence od Brabusu) a peláší až 335 km/h (na rozdíl od Brabusu nemá omezovač). Tak co, už vám to stačí, vy nenasytní rychlostní šílenci?!

Kromě šokujících čísel vypadá ale jejich upravená M5 docela krotce – jen ji postavili na 21palcová kovaná kola a vyměnili výfukové potrubí za titanové se čtyřmi koncovkami s průměrem 100 mm schovanými v karbonovém kabátku. V tiskové zprávě se sice neříká nic o úpravách podvozku nebo brzd, které si zvýšení výkonu určitě vynutilo, ale nepochybujeme, že to u G-Power nepodcenili a věnovali se doladění celého auta do funkčního a vyváženého celku. Nakonec mají s vývojem opravdu rychlých aut bohaté zkušenosti.

G-Power funguje na trhu už 35 let a za tu dobu postavili opravdu slušnou řádku silničních střel. Hlavní hvězdou je dvěma kompresory přeplňovaná 800koňová M5 E60, která dokázala jet až 372 km/h, a stala se tak nejrychlejším sedanem se zápisem v Guinessově knize rekordů. Jiná 660koňová M5 se s 333 km/h stala nejrychlejším autem na LPG. Vedle toho postavili také nejrychlejší čtyřmístné kupé (370km/h), nejrychlejší kombi (362 km/h), nejrychlejší jedničkovou řadu (330 km/h) a nejrychlejší trojkovou řadu (337 km/h). Pokud tedy chcete pekelně rychlé BMW, u G-Power jste na správné adrese.

Reklama

Související témata:
Načítám