Hlavní obsah

Francouzské četnictvo nafasuje 26 sporťáků Alpine

Foto: Motor1.com France

Francouzské Ministerstvo vnitra pořizuje četníkům nové služební vozy. Takhle nějak by podle francouzských médií mohly vypadat!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti četníci se ale mají – francouzské Ministerstvo vnitra vydalo oficiální prohlášení, že rozšíří vozový park tamního četnictva. A nepůjde o jen tak ledajaké vozy – řeč je o jak jinak než francouzském sportovním autě Alpine A110 s motorem uprostřed a pohonem zadních kol. Pořádkové složky dostanou hned 26 vozů.

Článek

Příslušník francouzského četnictva. Takový je nový přírůstek na seznamu „práce snů“. Nejprve se stali prakticky světoznámými díky oblíbené filmové sérii o Četníkovi ze Saint Tropez, kde titulní roli ztvárnil geniální herec Louis de Funès, a teď jeho následovníci z reálného života dostanou takové parádní služebáky, jako je Alpine A110. Vsadíme se, že kdyby byl Funès ještě mezi námi, určitě by si rád natočil remake filmové klasiky, jak je to ostatně dnes moderní.

Foto: Motor1.com France

Pro upřesnění – jde pouze o rendery vytvořené francouzskými médii, skutečnou podobu „policejních“ vozů Alpine zatím francouzské Ministerstvo vnitra nezveřejnilo

Francouzské Ministerstvo vnitra pořízení šestadvaceti sportovních vozů značky Alpine odůvodnilo tím, že jde o součást procesu „omlazení a modernizace“ vozového parku četnictva. Všechny vozy budou v základní výbavě Pure. Dvousedadlové vozy Alpine by měly nahradit dosud používané ostré hatchbacky Megane RS, oproti kterým možná budou méně praktické, na druhou stranu však budou znatelně rychlejší, když to bude potřeba.

Alpine A110 má pod „kapotou“ uprostřed uložený přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,8 litru. To možná nezní jako něco, z čeho by si jeden sedl na zadek, motor však nabízí velmi užitečných 250 koní výkonu, což v kombinaci s velmi nízkou hmotností 1 100 kg znamená sprint na stovku za 4,5 sekundy a maximální rychlost 250 km/h. To jsou hodnoty, které ještě nedávno příslušely jen „dospělým“ sportovním vozům.

Rok 2021 ve skutečnosti není prvním rokem, kdy vůz značky Alpine sloužil ozbrojeným složkám Francie – téměř přesně před padesáti lety totiž podobně fungoval původní typ A110, který byl po několika letech nahrazen typem A310. Pro úpravu vozů byla vybrána specializovaná firma Durisotti, která každou Alpine A110 vybaví majáky, sirénou, vysílačkami a dalšími nezbytnosti pro výkon funkce.

„Tyto vozy umožní naší policii lépe udržovat pořádek zejména na dálnicích například při překračování nejvyšší povolené rychlosti,“ nechal se slyšet francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. „Další významnou roli budou zastávat také v otázce prevence bezpečnosti na silnicích, ale i při rychlém transportu léků nebo krve.“

Francouzské četnictvo je jednou z tradičních složek zodpovídající za bezpečnost státu. Byť nejde o totéž, jako je třeba policie, tak mají většinu stejných pravomocí, často však plní i úkoly vojenské policie. Složkou, ke které mají zhruba nejblíže, jsou například italští Carabinieri. Francouzské pojmenování četníků, Gendarmerie, v doslovném překladu znamená „ozbrojený lid“.

Reklama

Načítám