Hlavní obsah

Francouzské automobilky dostaly chuť na vlajkovou loď Opelu

Foto: Archiv Garáž.cz

Mělo to být velké SUV na základech konceptu Monza, ale hlavně už se mělo letos na podzim představit v sériové podobě. Bohužel koupě automobilky Opel koncernem PSA vystavila tomuto projektu stopku. Proč? Citroen a Peugeot chtějí takový vůz také.

Článek

Asi všichni byli letos na jaře šokováni zprávou, že koncern PSA, sdružující značky Citroen a Peugeot koupil automobilku Opel a jejího anglického sourozence Vauxhall. Vtip to nebyl a koncern PSA tak díky tomu zvyšuje podíl na automobilovém trhu. Všichni jsme však čekali, co se bude dít a jak se tato koupě podepíše na vozech všech třech automobilek. Teď tu máme první reakci. PSA totiž zastavilo projekt vlajkové lodi, velkého prémiového SUV, který měl být postaven na základech atraktivního konceptu Monza. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Nicméně projekt velkého SUV není úplně mrtvý. Vrátí se za několik let s jinou, novou platformou. Koncern PSA už nechce pustit žádný nový model automobilky Opel, který by nevycházel ze společné platformy. To znamená, že odteď budou nové modely automobilky Opel stejné, jako vozy značky Peugeot a Citroen. Tedy máme tu nového konkurenta VW Group, protože i PSA teď bude stavět platformy vlastně pro čtyři samostatné automobilky. Jako první má na trh přijít malý vůz, který bude stát na nové platformě PSA-Opel a půjde o novou generaci modelu Opel Corsa, Peugeotu 208 a Citroenu C3. Jako první přijde Corsa a jako poslední C3, která je v současností z této trojice nejnovější. No a právě za několik přijde i zmiňované prémiové SUV ve třech různých modelech.  

Reklama

Načítám