Hlavní obsah

Francouzi osedlají SUV. Velký policejní tendr vyhrál Peugeot

Foto: Peugeot

Francouzští strážci pořádku dostanou nová domácí SUV, ovšem vybavená tříválcovým motorem

Velké výběrové řízení na dodávku vozidel pro francouzskou policii a četnictvo nakonec vyhrála automobilka Peugeot, spadající pod skupinu PSA. Strážci pořádku proto postupně dostanou omlazená SUV 5008 ve speciálním provedení. Myslíte si, že jim 130koňové tříválce budou stačit?

Článek

Peugeot může jásat, francouzské Ministerstvo vnitra totiž nakoupí 1 263 vozů modelu 5008. Mimo ceny hrála ve výběrovém řízení roli rovněž kvalita, ve které si automobilka věří. Všechna předmětná vozidla se postupně rodí v továrnách v Sochaux a v Rennes, úprava SUV na specifické potřeby policie probíhá ve výrobním závodě v Poissy.

Foto: Peugeot

Francouzské Ministerstvo vnitra nakoupí celkem 1 263 modelů Peugeot 5008 pro policii a četnictvo

Pod kapotou předmětných automobilů se usídlily zážehové tříválce (1.2 turbo) o výkonu 130 koní. Standardní sedmimístnou konfiguraci nahrazuje pětimístné provedení, protože dvě zadní sedadla ustupují zabudování elektronických přístrojů, specifických pro práci bezpečnostních složek.

Sportovně-užitkové Peugeoty 5008 průběžně přijíždí v šedé nebo dvou modrých barvách a s nápisy „POLICE“ či „GENDARMERIE NATIONALE“. Finální kompletace taktéž zahrnuje montáž majáků a dalších prvků.

Foto: Peugeot

Z továrny PSA v Poissy vyjíždí už hotové kusy osazené speciální výbavou (např. majáky)

Výbavová varianta odpovídá stupni Active Business, proto jsme se podívali na francouzské webové stránky výrobce a zjistili, jaké komfortní prvky na četníky a policisty čekají. V základu tedy dostanou šest airbagů, balíček bezpečnostních asistentů, dvouzónovou automatickou klimatizaci, elektricky sklopná zrcátka, 17palcová litá kola, 3D navigační systém a centrální 10palcovou dotykovou obrazovku.

Foto: Peugeot

Takhle vypadá civilní kabina verze Active Business s manuálem

Bez policejní výbavy vyjde standardní auto v této konfiguraci v přepočtu na necelých 900 000 Kč včetně francouzské daně. Předpokládáme však, že na takto velkou zakázku poskytla automobilka minimálně zajímavou slevu. Podle sdělení Peugeotu dodávky vozidel už začaly a budou probíhat do konce prosince. My jen doufáme, že hochům od Eiffelovky bude těch 130 koníků ze tříhrnku stačit. Co myslíte vy? Hlasujte v anketě níže.

Postačí francouzským pořádkovým jednotkám tříválcová 130koňová SUV?
Jistě, jde o svižné a moderní vozy, takže mohou být nasazeny i k pronásledování
12,4 %
Ano, ale pouze na hlídkovou/kontrolní činnost
51,3 %
Dobré leda pro administrativní pracovníky nebo nedůležité převozy
3,4 %
Ne, policie by měla mít jiná auta
2,6 %
V žádném případě, jde o výsměch všem policistům
30,3 %
Celkem hlasovalo 234 čtenářů.

Reklama

Načítám