Hlavní obsah

Ford Ranger se hlásí do vojenské služby

Foto: Ricardo

Rangeři jsou členové elitní jednotky americké armády, která provádí přímé, tajné a záchranné akce. Je tedy jen příznačné, že pick-up od Fordu, který hrdě nese stejné jméno, se dobrovolně přihlásil do armády a pomůže svým lidským kolegům v plnění jejich nebezpečných úkolů. Naštěstí je do akce skvěle připraven.

Článek

Když se řekne „vojenské auto“, určitě si všichni představíte opancéřované monstrum, které nezastaví žádná terénní překážka, žádná ozbrojená hlídka ani dobře ukrytá mina. Rozsah vojenských operací je však v dnešní době velmi široký a mimo první linii tak najdou využití i lehčí vozy určené pro rychlejší dopravu.

Právě takovou roli by mohl zastat upravený pick-up Ford Ranger, který ve spolupráci s výrobcem víceúčelových čtyřkolek Polaris postavila inženýrská firma Ricardo. Ta má ostatně již na svědomí lehký útočný Land Rover WMIK pro speciální jednotky a pancéřovaný Foxhound pro pěchotu, takže má v této oblasti dostatečné zkušenosti.

Foto: Ricardo

Úpravy byly skutečně rozsáhlé, mnohé z nich jsou skryté pod karoserií

Úpravy byly skutečně rozsáhlé – vojenský Ranger má upravené tlumiče i pružiny, vyšší světlou výšku, terénní pneumatiky nazuté na odolnějších ráfcích a výkonnější brzdy. Pod motorem je zesílený ochranný plech chránicí chladič, nádrž a pohonné ústrojí, pod kabinou je pak rovnou balistická ochrana a neprůstřelná jsou také skla.

Ochranu při převrácení poskytne ochranný rám na korbě, na který lze také upevnit otočnou zbraň, úchytné body umožňují snadný převoz kanystrů i kontejnerů různých velikostí a dalšího vybavení. Na palubě je i 24V elektrický systém, který může napájet různá zařízení, například rušičky či generátory.

Foto: Ricardo

Ford Ranger je dobře vytrénovaný a připravený do akce

Firma Ricardo bude svůj bojově upravený Raptor nabízet s celou řadou motorů včetně oblíbeného 210koňového dvakrát přeplňovaného naftového dvoulitru spojeného s 10stupňovým automatem.

Pick-up tak znovu dokazuje své široké schopnosti a možnosti využití. Výhodou jeho adaptace pro armádní využití je nákladová efektivnost, zkušenosti firmy Ricardo by pak měly zajistit, že jejich speciál obstojí v každé situaci, do které se v akci dostane.

Reklama

Načítám