Hlavní obsah

Ford Mustang vděčí za své jméno rozvodu

Foto: Ford Motor Comapny

Ford Mustang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr správného jména pro nový model automobilu je málokody dílem náhody. Legendární Mustang od Fordu se původně měl jmenovat Torino, ale osobní peripetie Henryho Forda II. situaci trochu zkomplikovaly.

Článek

Psal rok 1962, když na strategické schůzce vedení automobilky Ford, konané u příležitosti příprav uvedení nového modelu, byla prezentována následující jména; Monte Carlo, Monaco, Torino a Cougar. První dvě, tedy Monte Carlo a Monaco to být nemohly, neboť tyto názvy si pro pojmenování svých modelů vybraly koncerny GM a Chrysler. Zbývaly Cougar a Torino.

Vývojový tým se držel pracovního názvu Cougar, ale viceprezident Lee Iacocca, který se na vývoji nového modelu osobně podílel, loboval za název Torino. V 60. letech americké automobilky rády užívaly jména významných evropských měst pro svá auta. Z dnešního pohledu by název Torino (Turín) na jedné z ikon Ameriky vypadal přinejmenším zvláštně, ale nepředbíhejme.

Když se připravovala reklamní kampaň, šéf PR Charlie Moore přišel s návrhem, aby se raději od jména Torino upustilo. Jako důvod uvedl tehdejší situaci samotného Henryho Forda II. Ten se totiž rozváděl s manželkou Annou kvůli své italské milence. A právě pojmenování nového modelu „Torino“ by mohlo přinést nechtěnou publicitu jak novince, tak celé společnosti. Návrh byl přijat a jméno Torino bylo smeteno ze stolu. Lee Iacocca si nechal od podřízených sestavit seznam všech zvířecích jmen, která by se hodila pro nový „pony car“.

Tento seznam byl seškrtán a do užšího výběru se dostala následující jména: Bronco, Puma, Cheetah, Colt, Cougar a Mustang.

Vítězem se stal Mustang a není překvapením, že na ostatní jména došlo později. Jméno Bronco použil Ford pro svůj nový terénní automobil, uvedený na trh krátce po modelu Mustang. Cougar našel uplatnění v divizi Mercury roku 1967 a rok později spatřil světlo světa i model Torino.

Tento úsměvný příběh je dalším důkazem toho, že i v automobilovém průmysl lze za mnohým hledat ženy.

Reklama

Načítám