Hlavní obsah

Ford modernizuje svá velká rodinná MPV Galaxy a S-Max

Foto: Ford

Už jste to nejspíš slyšeli – MPV jsou mrtvá. Může za to rozmach velkých SUV, která převzala roli rodinných aut. A to je docela škoda, protože MPV plnila roli rodinných kočárů dokonale, neboť pro ni byla speciálně navržena. Naštěstí na trhu zůstává ještě pár modelů, které drží vlajku MPV dost vysoko.

Článek

Čísla nelžou: zatímco v dobách největší slávy (konkrétně v roce 2007, který byl pro minulou generaci prodejně nejsilnější) se v Evropě prodalo dohromady 105 tisíc kusů Galaxy a sportovnějších S-Maxů (35 tisíc Galaxy a 70 tisíc S-Maxů), loni už to bylo jen lehce přes 35 tisíc (12 tisíc Galaxy a 13 tisíc S-Max). Ford však svou bitvu o přežití MPV ještě docela nevzdal a k novému modelovému roku modernizoval své největší modely Galaxy a S-Max (i proto, že na trhu nemá sedmimístné SUV, které by je nahradilo). Nečekejte ale žádné radikální řezy, jde spíš o drobná příjemná vylepšení…

V první řadě je tu pozměněný design přídě, který má blíž k současným modelům Fordu – Galaxy je stále laděné spíš elegantně, S-Max zase o trochu víc sportovněji, takže si je určitě nebudete plést. K dispozici jsou i nové designy kol o průměru 18“ a 17“. Luxusní varianty Vignale (pro Galaxy jde o novinku) pak poznáte podle masky s výpletem se stylizovaným písmenem „V“.

Ford také zapracoval na digitalizaci – online připojení umožňuje vzdálený přístup přes mobilní aplikaci a navigace nově dokáže přijímat hlášení o lokálních nebezpečích (díky technologiím HERE), jako jsou práce na silnici, nepohyblivá vozidla, zvířata či chodci na silnici atd. Dalším zlepšovákem je instalace palubní wi-fi konektivity, ke které se může připojit až deset zařízení.

Neméně zajímavou novinkou jsou pak ergonomická sedadla pro řidiče a spolujezdce, která mají neuvěřitelných 18 směrů nastavení a za jejich pohodlí ručí AGR (Aktion Gesunder Rücken), tedy komise zdravotních expertů bojujících proti bolesti zad. Jinak se však konfigurace sedadel nezměnila, S-Max můžete stále mít s 5 i 7 místy, Galaxy je nabízeno pouze jako sedmimístné a umožňuje až 32 různých kombinací. Umí tohle vaše SUV?

Galaxy a S-Max tak stále patří k tomu nejlepšímu, co svět MPV nabízí, najdete u nich všechny prvky výbavy jako u SUV, stejné pohodlí i stejně úsporné motory, a o vaši rodinu se postarají naprosto dokonale. Vážně potřebujete SUV?

Reklama

Načítám