Hlavní obsah

Ford chce chránit cyklisty. Pomoci mu má speciální bunda

Foto: Ford

Každý rok na českých silnicích dojde zhruba ke čtyřem tisícům nehod cyklistů, při nichž se zraní skoro 400 a zemře přes 30 lidí, po celé Evropě pak ročně zemře až 2 000 cyklistů. Tuto smutnou statistiku se pokusí zlepšit Ford se svým novým vynálezem – cyklistickou bundou, která komunikuje s okolím. Mohla by zachraňovat životy…

Článek

Komunikace je na silnici základ – stačí jednou nedat blinkr a hned z toho může být ošklivý karambol. Že to řidiči často flákají, je ostudné, ale pro cyklisty to může mít následky přímo tragické. Přitom pro ně není vždy jednoduché držet pevně řídítka, aby měli své kolo pod kontrolou, a u toho ještě rukou gestikulovat změnu směru jízdy v zájmu své bezpečnosti. Automobilka Ford však nyní přichází s jednoduchým řešením…

Ve spolupráci se společností Designworks totiž automobilka vyvinula speciální cyklistickou bundu, která díky LED panelu na zádech dokáže snadno a viditelně zobrazovat cyklistův úmysl – zobrazí směrovku doleva, či doprava. Řidič blížící se zezadu tak bude hned vědět, že si má dávat větší pozor. Umí zobrazit také varovný piktogram, který řidiče upozorní na nebezpečí, nebo naopak veselého smajlíka, když je vše v pořádku (nebo naštvaného, když je cyklista právě rozrušený – pak ho raději objeďte opravdu velkým obloukem).

Vše se ovládá bezdrátovým ovladačem na řídítkách, takže cyklista nemusí pouštět jednou rukou madlo, a riskovat tak ztrátu kontroly nad svým kolem. Tohle elegantní a jednoduché řešení by tak snadno mohlo zachraňovat životy.

Všechno ale stále závisí především na tom, jak dokáží cyklisté respektovat dopravní předpisy a nakolik k nim řidiči za volantem aut budou tolerantní. Na tom ale můžeme pracovat už teď i bez speciálních doplňků.

Dopravního provozu se účastním jako:
Cyklista
19 %
Řidič
16,9 %
Cyklista i řidič
64,1 %
Celkem hlasovalo 826 čtenářů.

Reklama

Načítám