Hlavní obsah

Firma přestavuje 60 let staré Rolls-Royce na elektromobily

Foto: Lunaz Design

Rolls-Royce Phantom V

Britská společnost Lunaz Design se zaměřuje na úpravy britských klasických aut na elektromobily. Někomu to může připadat jako barbarství, faktem ovšem je, že péče o detaily a celková renovace jsou dokonalé. Jejich posledním počinem je Phantom V.

Článek

Ještě než začnete nadskakovat, co že je to za šílenost takhle ničit stará auta, pozorně si prohlédněte přiloženou galerii. Vidíte to? Ta rekonstrukce je dokonalá, každý detail je na svém místě a zpracování je naprosto skvělé.

Samozřejmě: pro nás, milovníky benzinu by bylo ještě lepší, kdyby popisovaný Phantom poháněl původní 6,2 litrový osmiválec, ale autorovi článku nepřijde, že by někdo dupal a ničil historický odkaz ikonických vozů minulého století. Když jsme u toho, to udělal spíš John Lennon, když „počmáral“ svůj žlutý Phantom V psychedelickými motivy.

Zakladatel firmy Lunaz Design – David Lorenz – hovoří o tom, že chce zachovat pro příští generace ta nejkrásnější klasická auta a chce, aby byla emisně čistá. Trochu to zní, jako kdyby měl být zakázaný benzin, ale budiž - tahle firma vdechuje život starým autům, která dokonale zrenovuje.

Foto: Lunaz Design

Rolls-Royce Phantom V

Firma ze Sileverstonu uvedla, že vznikne pouhých 30 kusů elektrického Rolls-Royce Phantomu. Každý je postaven individuálně (stejně jako výchozí model), takže si při objednávání můžete naporoučet prakticky cokoliv.

A stejně jako Rolls-Royce, je i Lunaz Design dost skoupý na informace o použité technice. Jisté je, že namísto benzinového osmiválce je zde elektromotor o výkonu 120 kW. Zrychlení ani nejvyšší rychlost se u RR nesluší uvádět, víme však, že dojezd činí přibližně 480 kilometrů.

Uvnitř stylového elektromobilu, za který si britská firma účtuje zhruba 15 milionů korun, jsou stylově integrované USB porty, wi-fi hotspot a najdete zde i klimatizaci. Připomínáme, že výchozí Rolls-Royce Phantom V se vyráběl mezí léty 1959 až 1968. Na délku měří přes šest metrů a rozvor náprav činí hodně nadprůměrných 3,6 metru.

Lunaz Design kromě Phantomu V předělává na elektrický pohon také modely Bentley S2 Flying Spur, Jaguar XK120 a Rolls-Royce Cloud.

Reklama

Načítám