Hlavní obsah

Finalisté Auta roku 2020 v ČR – kdo se stane králem?

Foto: Shutterstock

Ilustrační snímek

Soutěž Auto roku 2020 v České republice se posunula do svého závěrečného kola. Z dlouhého seznamu nominovaných se seznam finalistů zúžil na výběr hrstky nejlepších, kteří se teď poperou o absolutní prvenství. Který z modelů si nakonec na pomyslnou hlavu nasadí královskou korunu?

Článek

Vybrat finalisty z 25 vysoce talentovaných letošních automobilových novinek, vyžadovalo náročné testování a dlouhé přemýšlení 35 odborných porotců. Konečné hlasování pak mělo skončit výběrem 5 těch úplně nejlepších a nejdůležitějších automobilů, které by se utkaly o titul Auto roku v ČR 2020. Jenže rovnost hlasů, která nastala poprvé v 26leté historii soutěže, nakonec vyústila v šestici finalistů. Pojďme si je detailněji představit v abecedním pořadí:

BMW řady 3

Historie řady 3 od BMW sahá až do roku 1975, kdy se zrodil kompaktní sedan, který byla radost řídit. Dnes, o 44 let později, tu máme již jeho 7. generaci, která se stále drží původního etosu radosti z řízení. A ten ryzí pocit nijak nenarušily ani kvalitní materiály, které do prémiové třídy patří, ani ty nejmodernější technologie, které si dnešní zákazník žádá. BMW 3 je vynikající auto a žijící automobilová legenda.

Kia Xceed 

Proč lidé tak často volí crossovery místo tradičních hatchbacků, jasně ukazuje nová Kia Xceed. Klasický Ceed, ze kterého technicky vychází, je designově poměrně předvídatelné auto, oproti němuž mají tvary Xceedu větší šmrnc. Je to prostě hezčí a lákavější auto, přitom si zachovává ty nejlepší vlastnosti svého sourozence – prostornost, praktičnost, širokou výbavu a uspokojivé jízdní vlastnosti. Takže proč si neudělat radost něčím pěkným?

Mazda CX-30 

Možná byste na tomto místě čekali novou Mazdu3, ale zákazníci mají SUV momentálně raději a Mazda tak vkládá velké naděje do technicky spřízněného crossoveru CX-30. A po právu, CX-30 totiž nejen, že oddaně plní všechny ty nudné role auta na dojíždění do práce, po nákupech nebo na rodinné výlety, ale na té správné silnici vás navíc dokáže za volantem pobavit. K tomu má velmi příjemné a úsporné motorizace v čele s inovativním motorem Sky-X.Velmi povedené auto!

Peugeot 208 

Horká novinka mezi malými auty se rovnou zařadila mezi nejatraktivnější auta své třídy. Může za to sebevědomý design, propracovaný interiér, spousta technologií převzatých z vozů vyšších tříd a také nabídka motorizací obohacená o čistě elektrickou variantu s dostupnou cenovkou. Peugeot 208 tak má velkou šanci stát se bestsellerem třídy… a nyní také autem roku v ČR.

Suzuki Jimny 

Každá skupina musí mít svého věčně veselého rošťáka, a mezi finalisty Auta roku 2020 je to Suzuki Jimny. Malý offroad ze staré školy, který se ale nebere příliš vážně. Vypadá roztomile a za volantem dokáže být rozpustile zábavný jako málokteré nové auto, hravě zvládne překonat všechny překážky jako velké, pravověrné offroady, a přitom vás pohodlně odveze do práce nebo na nákupy. Jimny je možná malý vzrůstem, ale jeho automobilové srdce je obrovské. Skutečná osobnost.

Škoda Kamiq 

A pochopitelně nemůže chybět Škoda, domácí automobilka, kterou čeští zákazníci doslova milují (svědčí o tom třetinový podíl na prodejích nových aut). Letošním zástupcem se stal nový crossover Kamiq, který si bere to nejlepší z vozů nižší střední třídy (dostatečný prostor, slušná výbava, kompaktní rozměry) a nabízí to v atraktivním kabátku SUV. Všechno to a absence slabých míst z něj dělá silného adepta na celkové prvenství.

Jak sami vidíte, šestice finalistů je skutečně samé povedené auto. Vybrat mezi nimi to nejlepší bude hodně složité, ale nevyhnutelné – jeho jméno se dozvíte už na začátku ledna 2020 při oficiální korunovaci. Na koho byste si vsadili vy?

Reklama

Načítám